Mus z szynki

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 35 dag szynki gotowanej
- szklanka kremówki
- średni pomidor
- mała czerwona cebulka
- łyżka chrzanu
- 1/4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki białego wina lub bulionu z kurczaka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulkę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Pomidor sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój w małe kawałki. Szynkę pokrój w małą kostkę, zmiksuj z połową śmietany kremówki, chrzanem i pomidorem na gładki mus. Dodaj cebulkę, dopraw solą, pieprzem i gałką.

2. Żelatynę namocz w winie lub bulionie i rozpuść na parze. Przestudź i wymieszaj z kilkoma łyżkami zmiksowanej szynki. Następnie dodaj do reszty musu. Pozostałą kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj z musem szynkowym. Musem napełnij małe miseczki, odstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem miseczki zanurz we wrzątku i wyjmij mus na talerzyki. Podawaj z sosem chrzanowym.
DRUKUJ PRZEPIS