Przygotowanie: 15 min
Składniki na 6 porcji:
- 20 dag szynki konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 1 słoik zielonych szparagów
- 12 jajeczek przepiórczych na twardo
- 1 torebka żelatyny (20 g)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 kostki bulionu warzywnego (np. z oliwą z oliwek z ziołami)
- pieprz cytrynowy
Sposób wykonania:
1. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój wzdłuż na paski. Zagotuj 1 litr wrzątku z dwoma kostkami bulionowymi. Wrzuć paski papryki, obgotuj przez 3–4 minuty, wyjmij łyżką cedzakową, ostudź.
2. Do przecedzonego gorącego wywaru dodaj żelatynę, mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Dopraw sokiem cytrynowym, sosem sojowym i pieprzem.
3. Na dno małej formy keksowej o pojemności około 1,5 l wlej cienką warstwę galarety i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
Na warstwie galaretki ułóż połówki jajeczek przepiórczych i zalej je warstwą galaretki. Odstaw do zastudzenia. Tak samo ułóż warstwę ze szparagów, pasków papryki i na koniec warstwę ze słupków szynki. Galaretkę odstaw do lodówki do stężenia. Mozaikową galaretkę chłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
4. Po wyjęciu z lodówki zanurz formę na kilka sekund w gorącej wodzie. Wyłóż galaretkę na półmisek, pokrój w plastry.
Mozaikowa galaretka z szynką - przepis
Galaretę podawaj z dodatkiem winegretu lub sosu jogurtowego