Kulebiak z łososiem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kulebiak z pieczarkami

W chrupiącym cieście, doprawiony tymiankiem
/ 20.05.2019 16:11
Kulebiak z łososiem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 120 min

Przepis na 6 porcji:
- 25 dag mąki
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 2 dag drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- duże jajko
- łyżka oleju

Farsz:
- 80 dag pieczarek
- 2 suszone grzybki
- duża cebula
- 2 łyżki ryżu
- 2 łyżki masła
- tymianek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Drożdże wkrusz do mleka. Dodaj cukier i łyżeczkę mąki. Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, olej, jajko, wymieszaj. Wyłóż na blat oprószony mąką, zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę.

2. Grzybki namocz, gotuj 15 min. Posiekaj. Pieczarki pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj. Na maśle przesmaż cebulkę, dodaj pieczarki, grzybki, duś 5 min. Wsyp ryż, gotuj, aż zmięknie, a płyn odparuje. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wyłóż nim wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 18–19 cm. Nałóż farsz. Wystające boki ciasta odetnij, zagnieć i rozwałkuj. Foremką wytnij otworki. Ciastem przykryj farsz. Zlep boki ciasta. Posmaruj wierzch jajkiem i piecz 35 min (195 st.).

Świąteczne smakołyki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)