Składniki:
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 5 czubatych łyżek kaszy manny
- łyżka masła
- podwójna pierś kurczaka
- por
- szczypta kurkumy
- mielona papryka
- 3 łyżki oleju
- żurawina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso kurczaka natrzyj olejem solą, pieprzem, papryką. Odstaw do lodówki na godzinę. Por pokrój w cienkie plasterki.
- W garnku z grubym dnem zagotuj bulion z masłem. Wsyp kaszę, kurkumę i gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wyłóż do natłuszczonej foremki na grubość 1,5 cm. Odstaw do ostudzenia. Pokrój na 6 porcji, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzej w gorącym piekarniku. W tym czasie usmaż mięso na patelni grillowej, pokrój w plasterki. Porcje kaszki obłóż porem oraz kurczakiem. Podawaj z żurawiną.