Zdrowa kolacja dietetyczna fot. Fotolia

Kolacja - 3 przepisy na zdrowe dania

Zdrowa i smaczna - taka powinna być Twoja kolacja! Zobacz nasze trzy propozycje nie tylko niezwykle zdrowych, ale również chrupiących potraw!
/ 11.04.2013 05:51
Zdrowa kolacja dietetyczna fot. Fotolia

Papryka z ziołową pastą


Przygotowanie – ok. 20 min
1 porcja – ok. 300 kcal

Składniki na 4 porcje:
  • 2 średnie, czerwone papryki
  • 20 dag twarogu
  • 10 dag sera feta
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • po pół pęczka natki i szczypiorku
  • 2 gałązki bazylii
  • łyżeczka żelatyny
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Papryki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na pół. Wytnij gniazdo nasienne, usuń białe błonki.
  2. Twaróg i fetę zmiksuj z jogurtem. Połącz ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną zieleniną, przypraw do smaku.
  3. Żelatynę namocz w łyżce zimnej wody, rozpuść, przestudź. Połącz z twarogiem i ubitą śmietaną.
  4. Masą napełnij papryki, schłodź, aby masa zastygła, pokrój na cząstki.

Serowe kuleczki


Przygotowanie – 20 min
1 porcja – ok. 300 kcal

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag twarogu tłustego lub półtłustego
  • 5 dag sera z niebieską pleśnią np. rokpol, Lazur
  • 2–3 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • 5 dag orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Twaróg pokrusz. Ser pleśniowy zetrzyj na tarce. Twaróg i ser wymieszaj razem ze śmietaną, aby powstała w miarę jednolita masa. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
  2. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Orzechy przebierz, drobno posiekaj.
  3. Z masy twarogowej formuj w dłoniach małe kulki. Połowę obtocz w szczypiorku, resztę w posiekanych orzechach.
  4. Kule ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą, dobrze schłodź.

Sałatka z kiełkami

Przygotowanie – ok. 20 min
1 porcja – ok. 220 kcal

Składniki na 2 porcje:
  • 2 czerwone grejpfruty
  • kilka rzodkiewek
  • 20 dag mieszanki kiełków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Grejpfruty obierz ze skórki. Ostrym nożem okrój go z białej błonki, tak by ukazał się soczysty miąższ, a owoc przybrał kanciasty kształt. Wykrawaj miąższ znajdujący się między błonkami. Każdą cząstkę pokrój na 2–3 kawałki.
  2. Rzodkiewki umyj, oczyść, pokrój w cienkie plasterki.
  3. Kiełki opłucz, dokładnie osącz.
  4. Składniki sałatki wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Możesz ją też podać sosem śmietanowym doprawionym majonezem i keczupem.