Przygotowanie 40 min * smażenie 15 min * 12 sztuk * 1 porcja – ok. 295 kcal
Składniki na hamburgery:
- 6 bułek na hamburgery
- 1 kg mięsa mielonego
- 13 plasterków żółtego sera
- 2 jajka
- 2 cebule
- przyprawa typu warzywko
- 2–3 korniszony
- 5 dag tartej bułki
- olej
- kilka listków sałaty
- pomidorki koktajlowe
- majonez
- ketchup
- goździki
- sól
- pieprz
Kulinarne inspiracje - forum >>
1
z
3
fot. StockFood/FREE
Hamburgery na kanapki - krok po kroku
Jedną cebulę pokrój, posiekaj. Wymieszaj z mięsem, wbij jajka, dodaj 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, warzywko do smaku i 2 łyżki wody. Wyrób masę. Uformuj 12 kotletów, panieruj w pozostałej bułce. Usmaż na oleju.
2
z
3
fot. StockFood/FREE
Hamburgery na kanapki - krok po kroku
Drugą cebulę obierz, pokrój w talarki. Tak samo korniszony. Foremką wytnij z sera 12 krążków wielkości bułki. Z ostatniego plastra sera wytnij 24 małe krążki (na oczy). Bułki rozetnij na połówki, posmaruj majonezem.
3
z
3
fot. StockFood/FREE
Hamburgery na kanapki - krok po kroku
Na bułkach ułóż po plastrze sera i po kotlecie. Pod niego wsuń sałatę, tak aby udawała włosy. Bierz po talarku cebuli, ogórka i sera, przymocuj goździkiem do kotleta (to będą oczy). Nos zrób z pomidorka, a uśmiech wyrysuj ketchupem.