Gołąbki z sandacza. fot. Wydawnictwo Bosz. Wykwintna kuchnia polska.

Gołąbki z sandacza w młodej kapuście z Podpiwkiem Warmińskim

Gołąbki są tradycyjną polską potrawą. Kojarzą się ze staropolską kuchnią i suto zastawionym stołem. Jednakże gołąbki mogą być też daniem wykwintnym. Zamiast tradycyjnego mięsa z ryżem jako farszu możemy użyć sandacza. Podpiwek Warmiński oraz dodatek wina uczynią to danie niezwykłym i wykwintnym zarazem.
/ 25.02.2013 08:33
Gołąbki z sandacza. fot. Wydawnictwo Bosz. Wykwintna kuchnia polska.

Składniki na gołąbki:

  • 500g fileta z sandacza
  • Główka z młodej kapusty
  • 100g marchewki
  • 100g selera korzeniowego
  • 50g pora
  • 50g cebuli
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Zielony pieprz
  • 50g masła
  • Sól czarny pieprz
  • Natka pietruszki
  • 50 ml oleju
  • 50ml białego wina
  • Jajko
  • Bulion warzywny

Składniki na sos:

  • 20g suchego Podpiwka Warmińskiego
  • 200ml czerwonego wina
  • 50g cukru
  • 200ml sosu pieczeniowego demi-glace
  • 100g masła
  • Sól
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Z kapusty wyciąć tzw. głąb, sparzyć liście, tak aby były miękkie. Warzywa obrać, pokroić i przesmażyć na oleju, następnie dodać świeże masło i przyprawy, dusić do miękkości. Sandacza dodać do warzyw, chwilę dusić, a następnie podlać odrobiną białego wina.
  • Farsz ostudzić, posiekać, wbić jajko, doprawić odrobiną rozgniecionego zielonego pieprzu, posiekaną natką pietruszki, solą i czarnym pieprzem.  Liście kapusty układać w chochelce, w to wkładać farsz i zawijać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać odrobiną bulionu i zapiekać w temperaturze 160°C ok. 30 minut.
  • W rondlu skarmelizować cukier, dodać suchy podpiwek, wlać wino i redukować o połowę, następnie dodać Podpiwek Warmiński i też zredukować o połowę. Kolejno dodać sos dlemi-glace i świeże masło, ciągle mieszając. Powoli wysadzać sos, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję., doprawić solą i pieprzem. 
  • Zapieczone gołąbki wyjąć z naczynia i polać sosem.

Autor przepisu: Dariusz Struciński

Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)