- 20 liści szpinaku
- masło do formy
Masa łososiowa:
- 30 dag łososia
- łyżka przecieru pomidorowego
- białko
- 150 ml gęstej śmietany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 ml winiaku
- sól, pieprz cytrynowy
Masa z białej ryby:
- 50 dag filetów białej ryby (np. mintaj, sola, flądra)
- białko
- 180 ml gęstej śmietany
- łyżka cukru
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, biały pieprz
Sposób wykonania:
1. Liście szpinaku zblanszować. Ułożyć płasko (jeden zachodzi na drugi) na folii aluminiowej długości formy do pasztetu.
2. Przygotować masę łososiową: filety łososia rozdrobnić, zmiksować z pozostałymi składnikami. Schłodzić.
3. Zrobić masę z białej ryby: filety rozdrobnić, zmiksować z pozostałymi składnikami. Odłożyć pół szklanki masy, resztę schłodzić.
4. Na liściach szpinaku rozsmarować odłożoną masę. Zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową, dobrze zawinąć końce. Włożyć na 10 minut do wrzącej wody, ostudzić. Folię odwinąć.
5. W nasmarowanej masłem formie ułożyć masę łososiową, w środku zrobić wgłębienie i umieścić wałek szpinakowy. Na wierzchu masę z białej ryby, Przykryć natłuszczoną folią aluminiową.
6. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C w kąpieli wodnej.
Wielkanocne przepisy - forum >>