Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 10 dag masła
- 10 dag żółtego sera (wg upodobań łagodnego lub ostrego)
- 6 suszonych pomidorów (mogą być w oliwie)
- 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
- 15 dag twardej fety
- jajko
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i tymianek. Dodać masło, posiekać. Następnie dołożyć starty, żółty ser, posiekane, suszone pomidory oraz śmietanę. Zagnieść dość zwarte ciasto. Podzielić je na 8 równych części. Kawałki ciasta lekko spłaszczyć, nadziać pokrojoną w kostkę fetą i uformować z nich kuliste bułeczki.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej bułeczki, tak by tworzyły kwiatek. Bułeczki posmarować jajkiem rozmieszanym z małą ilością wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec ok. 30 min.
- Po upieczeniu odrywać je od siebie i podawać np. z masłem albo maczane w aromatycznej oliwie.