Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 30 dag jogurtu greckiego
- 3 szklanki mąki kukurydzianej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki soli i cukru
Farsz:
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 czerwonej papryczki
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru (ok. 5 cm)
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę opłukać, osączyć. Na oleju przesmażyć posiekaną paprykę, czosnek i utarty imbir. Dodać soczewicę, wymieszać i wlać 1 szklanki wody. Wsypać curry, po szczypcie soli i pieprzu. Gotować na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje, wystudzić.
- Zrobić ciasto: jajka wymieszać z jogurtem, dodać sól, cukier oraz obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zagnieść. Podzielić je na 20 części i uformować z nich cienkie placuszki. Na połowie ułożyć farsz i przykryć pozostałymi placuszkami. Lekko docisnąć i skleić. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w 180°C. Podawać na ciepło.