Składniki:
- 40 dag mąki
- 0,5 l mleka
- 3 jajka
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru
- sól
- olej
Dodatki:
- 10 dag wędzonego łososia
- 6 jajek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki szczypiorku
- cząstki cytryny
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w szklance ciepłego mleka i wymieszaj z połową przesianej mąki. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałe mleko, mąkę oraz żółtka, roztopione, ostudzone masło oraz szczyptę soli. Zmiksuj ciasto. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka.
- Na patelni rozgrzej olej. Wlewaj łyżką porcje ciasta. Smaż na rumiano z obu stron. Usmażone bliny odstaw w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Na patelni rozgrzej masło. Wbij jajka i smaż na średnim ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posól do smaku i posyp posiekanym szczypiorkiem. Bliny podawaj z dodatkiem plasterków łososia, jajek sadzonych i cząstek cytryny.