Babeczki z jajkiem i szpinakiem

Pamiętaj jednak, by babeczek z ciasta nie spiekać za mocno, a jedynie przyrumienić. Inaczej po zapieczeniu z jajkiem ciasto stanie się zbyt twarde, a nawet może się przypalić.
Składniki:
- 20 dag mąki
- szczypta cukru
- 5 dag masła
- 10 dag twarogu
- 7 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- szczypiorek

Wytrawne babeczki z jajkiem możesz podać na przystawkę. Są bardzo smaczne i oryginalne. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Dlatego końcowy etap – zapiekanie z jajkiem – wykonaj przed samym podaniem.


Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać pokruszony twaróg, szczyptę cukru
i soli oraz 1 jajko. Zarobić kruche ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykleić nim 6 małych foremek na babeczki, włożyć do zamrażarki.



Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C i upiec na złoty kolor. Przestudzić, wyjąć z foremek. Szpinak opłukać, odciąć ogonki, wrzucić na osolony wrzątek, zblanszować. Dokładnie osączyć.



Babeczki możesz też zrobić z tradycyjnego ciasta kruchego lub francuskiego. Pamiętaj jednak, by babeczek z ciasta nie spiekać za mocno, a jedynie przyrumienić. Inaczej po zapieczeniu z jajkiem ciasto stanie się zbyt twarde, a nawet może się przypalić.
Do każdej babeczki z ciasta włożyć trochę szpinaku, oprószyć go solą i pieprzem, wbić jajko. Wstawić do piekarnika o temp. 190oC i piec, aż jajko się zetnie. Posypać szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem.


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)