Daktylowy chlebek

Doskonały jako prezent od Świętego Mikołaja.
/ 28.05.2019 16:32
 
 

Niech każda pozytywna myśl będzie kolejnym piórem w Twoich anielskich skrzydłach.

Składniki:
- 5 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 6 szklanek mąki
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 łyżeczki soli

Do ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut i czekamy, aż zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę i mleko z drożdżami, cukier i cukier puder. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie ponownie wyrabiamy ciasto, dodając przecięte na pół daktyle i migdały bez skórki. Wszystko delikatnie łączymy i formujemy dwa bochenki. Układamy je na posmarowanej oliwą blasze, na wierzchu kładziemy aniołka z gipsu, lekko go wciskamy i czekamy, aż znowu ciasto urośnie. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut, aż chleb po uderzeniu w spód wyda głuchy odgłos.
Ten chleb otrzymaliśmy od pewnej miłośniczki dobrej kuchni, która z okazji świąt obdarowała wszystkich swoich przyjaciół podobnymi anielskimi wypiekami. Pokazało nam to, że jeśli ma się cel, a w jego realizację wkłada się miłość, pracowitość i cierpliwość, jako zwrot otrzymuje się od innych skrzydła dobrych życzeń i szczęścia.

Przepis pochodzi z książki "Nakarmić duszę" Joli Słomy i Mirosława Trymbulaka, Wydawnictwo "CZERWONY SŁOŃ" Gdańsk 2003. Znajdziecie w niej 365 przepisów kuchni wegetariańskiej, z myślami na każdy dzień roku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)