Reklama

Mrożona ryba to wygodna i praktyczna opcja, szczególnie gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu zdrowego posiłku. Nie musisz jej rozmrażać - wręcz przeciwnie! Zamrożona usmaży się lepiej i będzie miała przyjemniejszą strukturę. Sprawdź, jak to zrobić.

Reklama

Spis treści:

  1. Dlaczego lepiej nie rozmrażać ryby przed smażeniem?
  2. Jak przygotować mrożoną rybę do smażenia?
  3. Smażenie mrożonej ryby bez rozmrażania w panierce

Dlaczego lepiej nie rozmrażać ryby przed smażeniem?

Mrożonych ryb przed smażeniem nie powinno się rozmrażać, bo wówczas ryba staje się wodnista i na pewno na patelni zmieni się w nieestetyczną mamałygę. Wystarczy ją tylko dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Jeśli ryba ma sporą ilość tzw. lodowej glazury, możesz spróbować ją zdjąć, podważając końcówką ostrego noża, wcześniej możesz zmoczyć rybę pod zimną wodą. Glazurę po prostu wrzuć do zlewu. Smażenie zamrożonej ryby nie tylko jest szybsze (nie musisz tracić czasu na rozmrażania), ale i wychodzi smaczniej. Taka ryba będzie mieć lepszą konsystencję i strukturę.

fot. Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania/Adobe Stock, beats_

Jak przygotować mrożoną rybę do smażenia?

Przed smażeniem przemyj rybę pod zimną wodą, aby usunąć warstwę lodu, która mogłaby spowodować pryskanie oleju. Następnie osusz rybę ręcznikiem papierowym. W przypadku ryb niemrożonych także umyj je i osusz.

Zamrożona ryba lepiej przyjmie przyprawy, jeśli najpierw skropisz ją odrobiną oleju lub soku z cytryny. Następnie dodaj sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy. Ryby nie przepadają za nadmiarem przypraw, ale lubią towarzystwo świeżego tymianku oraz rozmarynu. Do smażonej mrożonej ryby najlepiej sprawdzi się patelnia grillowa lub zwykła, ale z nieprzywierającą powłoką.

Po natarciu ryby przyprawami odstaw ją na kilka minut, a następnie przełóż na patelnię. Bardzo ważne jest, aby olej nie był bardzo gorący, bo wtedy ryba spali się z zewnątrz, a w środku pozostanie "mamałygowata".

Na początku smażenia może pryskać tłuszcz po kontakcie z wodą, dlatego miej pod ręką pokrywkę, żeby przykryć patelnię na kilka sekund. Kiedy przestanie pryskać, smaż dalej bez przykrycia. Tak ułożoną rybę smaż po ok. 6-8 minut z każdej strony.

fot. Smażenie mrożonej ryby bez rozmrażania w panierce/Adobe Stock, Stock, beats_

Smażenie mrożonej ryby bez rozmrażania w panierce

Chociaż panierowanie mrożonej ryby może wydawać się wyzwaniem, odpowiednie przygotowanie pozwala uzyskać chrupiący i smaczny efekt. Może jednak zdarzyć się tak, że panierka będzie odchodzić od ryby. Aby temu zapobiec, dobrze opłucz rybę, a następnie bardzo dokładnie osusz w ręczniku papierowym.

Czytaj też: z czego zrobić panierkę do ryby?

Możesz użyć klasycznej panierki z mąki, jajka i bułki tartej lub jej alternatyw, np. panko, płatków kukurydzianych czy sezamu. Obtocz zamrożoną rybę w mące, aby stworzyć bazę, do której łatwiej przylegnie jajko i bułka tarta. Następnie zanurz rybę w roztrzepanym jajku. Upewniając się, że jest w całości pokryta masą.

Na koniec dokładnie obtocz rybę w bułce tartej lub innym wybranym składniku, lekko dociskając, aby panierka dobrze się trzymała. W ten sam sposób możesz przygotować rybę smażoną w cieście. Tak przygotowaną rybę połóż na średnio rozgrzany olej i smaż 6-8 minut z każdej strony (na średnim ogniu).

Reklama

Czytaj także:
Jak przyrządzić rybę z piekarnika?
Jak zrobić gotowaną rybę?
Jakie ryby są najzdrowsze?

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...