Reklama

Przede wszystkim pamiętajmy o regularnym myciu lodówek i przeglądaniu ich zawartości. Na ich mycie przeznaczamy od 30 minut do 2 godzin – w zależności od poziomu zabrudzenia i dokładności sprzątania.

Reklama
  • Usuń żywność

Jedzenie przeterminowane lub zepsute wyrzuć do kosza.

  • Usuń półki i szuflady

Jeśli są to szklane elementy, poczekaj aż się nieco ogrzeją, a następnie możesz je włożyć do gorącej wody z płynem.

  • Przetrzyj wnętrze lodówki

Użyć czystej szmatki z ciepłą wodą i delikatnym detergentem. Zaczynaj od góry i kieruj się ku dołowi. Jeśli na ściankach zebrał się szron, przecieraj go ciepłą szmatką. Dokładnie spłukuj ściereczki. Zwracaj uwagi na załomy, aby dokładnie umyć zanieczyszczenia. Na końcu umyj drzwi wewnętrzne.

  • Teraz umyj dokładnie szuflady i półki, a następnie dokładnie wytrzyj. Uwaga - mokre szkło łatwo się wyślizguje z rąk.
  • Wycieranie

Czystą, suchą szmatką lub ręcznikiem wytrzyj wnętrze lodówki i upewnij się, że jest całkowicie sucha. Nie zapomnij, aby wytrzeć wnętrze drzwi.

  • Wkładanie żywności na powrót

Umieść żywność z powrotem do lodówki. To dobry moment, aby przetrzeć słoiki i pojemniki do żywności, które bywają trochę oblepione np. resztkami dżemu czy musztardy.

  • Mycie zamrażarki

Zamrażarkę czyścimy tak samo jak lodówkę (jeśli jest w niej szron, poczekaj aż odtaje, lodówka musi być wyłączona).

  • Umyj lodówkę na zewnątrz

Zacznij od góry, używając ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Jeśli masz lodówkę ze stali, używaj miękkiej ściereczki i octu lub płynu do mycia okien. Nie zapomnij wyczyścić gumowe uszczelki wokół krawędzi drzwi.

Porady:

  • Wycieraj suchą ściereczką ścianki lodówki co tydzień i pamiętaj o wyrzucaniu nieświeżego jedzenia. Wycieraj również wodę, która zbiera się na dnie lodówki. Dzięki temu łatwiej utrzymasz czystość i oszczędzisz sobie konieczności częstego mycia lodówki.
  • Wstawiaj do lodówki sodę oczyszczoną wysypaną na spodek – zlikwidujesz w ten sposób nieprzyjemne zapachy i zapobiegniesz temu, że twoje masło lub mleko będzie smakować jak cebula.
Reklama

Zobacz również : Czego nie chowamy do lodówki?

Reklama
Reklama
Reklama