Chrzan - przepisy na Wielkanoc i nie tylko
Ćwikła z chrzanem, marchew z chrzanem - te tradycyjne proste przepisy na chrzan warto wykorzystać na Wielkanoc. Domowy chrzan to także dobry dodatek do wielu świątecznych dań.

Sposobów na to, jak przygotować idealny chrzan domowy jest wiele, choć różnice w składnikach są niezauważalne, chodzi raczej o sam sposób przygotowania chrzanu na Wielkanoc.
Tarty chrzan przyda się do wielu potraw - sałatka z chrzanem to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole.
Spis treści:
Przepis na tarty chrzan domowy
Składniki:
- 100 ml wrzącej wody,
- 2 korzenie świeżego chrzanu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Chrzan umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Domowy chrzan przełóż do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.

Ćwikła z chrzanem
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 1 duży korzeń chrzanu,
- 5 łyżeczek octu jabłkowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i ugotuj. Obierz ze skórki, a po ostudzeniu zetrzyj na tarce.
- Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Składniki wymieszaj, dodaj ocet, cukier i sól, w razie potrzeby dopraw pieprzem.
- Ćwikłę z chrzanem przełóż do czystych słoiczków i wstaw do lodówki.
Ćwikła z chrzanem najlepiej smakuje, gdy smaki się „przegryzą”, czyli na drugi dzień.

Przepis na chrzan z jabłkiem
Składniki:
- 4 korzenie chrzanu,
- 2 jabłka,
- 130 ml gęstej śmietany,
- 3 - 4 łyżki octu jabłkowego,
- sól, cukier.
Sposób przygotowania:
- Jabłka i chrzan umyj i obierz.
- Chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłka na nieco grubszych.
- Chrzan i jabłka skrop octem, by nie ściemniały.
- Dodaj śmietanę, dopraw solą i cukrem i wymieszaj.
- Chrzan z jabłkiem przełóż do wyparzonego słoiczka, zamknij i przechowuj w lodówce.

Marchew z chrzanem
Składniki:
- 0,5 kg marchwi,
- 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka,
- 2 łyżki śmietany,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Dodaj chrzan i śmietanę, dopraw do smaku solą. Wymieszaj.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Przepisy na jajka na Wielkanoc
Co podać na śniadanie wielkanocne?
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc