Reklama

Sposobów na to, jak przygotować idealny chrzan domowy jest wiele, choć różnice w składnikach są niezauważalne, chodzi raczej o sam sposób przygotowania chrzanu na Wielkanoc.

Reklama

Tarty chrzan przyda się do wielu potraw - sałatka z chrzanem to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole.

Spis treści:

  1. Tarty chrzan domowy
  2. Ćwikła z chrzanem
  3. Chrzan z jabłkiem
  4. Marchew z chrzanem

Przepis na tarty chrzan domowy

Składniki:

  • 100 ml wrzącej wody,
  • 2 korzenie świeżego chrzanu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Domowy chrzan przełóż do czystego, wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
fot. Adobe Stock

Ćwikła z chrzanem

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 duży korzeń chrzanu,
  • 5 łyżeczek octu jabłkowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj i ugotuj. Obierz ze skórki, a po ostudzeniu zetrzyj na tarce.
  2. Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Składniki wymieszaj, dodaj ocet, cukier i sól, w razie potrzeby dopraw pieprzem.
  4. Ćwikłę z chrzanem przełóż do czystych słoiczków i wstaw do lodówki.

Ćwikła z chrzanem najlepiej smakuje, gdy smaki się „przegryzą”, czyli na drugi dzień.

fot. Adobe Stock

Przepis na chrzan z jabłkiem

Składniki:

  • 4 korzenie chrzanu,
  • 2 jabłka,
  • 130 ml gęstej śmietany,
  • 3 - 4 łyżki octu jabłkowego,
  • sól, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i chrzan umyj i obierz.
  2. Chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłka na nieco grubszych.
  3. Chrzan i jabłka skrop octem, by nie ściemniały.
  4. Dodaj śmietanę, dopraw solą i cukrem i wymieszaj.
  5. Chrzan z jabłkiem przełóż do wyparzonego słoiczka, zamknij i przechowuj w lodówce.
fot. Adobe Stock

Marchew z chrzanem

Składniki:

  • 0,5 kg marchwi,
  • 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  2. Dodaj chrzan i śmietanę, dopraw do smaku solą. Wymieszaj.
fot. Adobe Stock
Reklama

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Przepisy na jajka na Wielkanoc
Co podać na śniadanie wielkanocne?
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Reklama
Reklama
Reklama