Nasi przodkowie już dawno uważali żurawinę za ważny składnik diety, mający duży wpływ na poprawę zdrowia. Od wieków owoce te stosowane były w stanach zapalnych różnych narządów. Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) to bogactwo przeróżnych substancji, wspomagających organizm w zapobieganiu wielu schorzeniom, począwszy od zwykłych przeziębień, przez choroby wrzodowe, serca i dziąseł, aż do infekcji układu moczowego. Wie o tym firma Bakalland, która już od kilku lat propaguje spożywanie suszonej żurawiny, a w swoim port folio posiada ten znakomity produkt.
Zima to okres kiedy odporność naszego organizmu spada. Wskazana jest wtedy dodatkowa dawka energii i witamin, która postawi nas na nogi. Masa zdrowia znajduje się właśnie w suszonej żurawinie firmy Bakalland. Ogromne, mięsiste, czerwone kulki są bogatym źródłem witaminy C, soli mineralnych i mikroelementów. Poprawiają witalność, dodają energii i... znakomicie smakują. Oprócz tego żurawina to także przeciwutleniacze, które pełnią rolę strażników organizmu, broniąc go przed nowotworami. Zupełnie inaczej, i znacznie przyjemniej, rozmyśla się w zimowe wieczory mając w ustach garść pysznych, słodko-kwaskowych żurawin. Praca od razu idzie lepiej i efektywniej, a człowiekowi aż miło na duszy.
Specjaliści od kobiecej urody twierdzą, że żurawina jest również doskonałym źródłem substancji odżywczych, zapobiegających starzeniu się skóry i poprawiających jej zdrowy wygląd, a przemysł kosmetyczny od dawna wykorzystuje żurawinę do produkcji kremów i maseczek.
Ale chyba znacznie przyjemniej jest żurawinę jeść, niż się nią smarować. Suszone owoce to znakomita przekąska, a także dodatek do deserów, płatków śniadaniowych, ciast czy lodów. Można je również wykorzystać jako składnik sosów i dodatków do mięs. Paczka suszonych żurawin to nie tylko zdrowa przekąska, lecz witaminowa bomba, korzystna zwłaszcza w okresie zimowym. Co istotne – żurawina jest bardzo mało kaloryczna, co może przynieść niezwykle korzystne efekty, szczególnie dla osób dbających o linię.
Oprócz zwykłej żurawiny, firma Bakalland proponuje nam również niepowtarzalne połączenia smakowe z tym owocem:
Mieszanka żurawinowo-orzechowa, jest prawdziwym poematem smaków i paleta przeplatających się barw. Kompozycja słodko-kwaśnych żurawin, mlecznych, łagodnych orzechów nerkowca i wytrawnych migdałów wspaniale dopełni wrażenia wzrokowe, a ponadto zajmie ręce i usta. Dzięki poręcznej tacce z linii Fresh, która po otworzeniu może być ponownie zamknięta, przekąska zachowuje doskonałą świeżość
Dodatkowo żurawina występuje w ofercie Bakalland Mix, gdzie znaleźć ją można w trzech wariantach smakowych: Mix Tropikalny, Mix Macadamia-Żurawina oraz Mix Żurawinowo-Orzechowy. Wystarczy tylko otworzyć poręczne opakowanie jednej z mieszanek, żeby skosztować tych niebanalnych połączeń orzechów arachidowych czy nerkowców ze słodkimi owocami ananasa, papai, żurawiny lub rodzynek. Oprócz niepowtarzalnego smaku wszystkie mieszanki są pełne witamin i składników mineralnych.
Mix Żurawinowo-Orzechowy to źródło witaminy E – w 100 g mieszanki znajduje się 10 mg tej witaminy co stanowi 100% Zalecanego Dziennego Spożycia (RDA).
Mix Tropikalny to przede wszystkim źródło żelaza, które poprawia koncentrację i sprawność umysłową oraz zapobiega anemii . W 100 g mieszanki znajduje się 2,1 mg żelaza – stanowi to 15% RDA.
Mix Macadamia-Żurawina jest źródłem błonnika, który ma korzystny wpływ na procesy trawienia i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. W całej paczce mieszanki mieści się 9,5 g błonnika pokarmowego. Pokrywa to 19% Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA).
Jedno jest pewne – jak się już zacznie jeść żurawinę, to nie można przestać. Warto zatem przy najbliższych zakupach sięgnąć po opakowania produktów firmy Bakalland.
Wszystkie rodzaje mieszanek Mix dostępne są w cenie ok. 7,99 zł. Cena mieszanki żurawinowo-orzechowej z linii Fresh to ok., 15,99 zł. Żurawina w opakowaniu 400g dostępna jest w cenie ok. 23 zł.
1
z
4
fot. serwis prasowy
Mix Macadamia-Żurawina jest źródłem błonnika, który ma korzystny wpływ na procesy trawienia i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. W całej paczce mieszanki mieści się 9,5 g błonnika pokarmowego. Pokrywa to 19% Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA).
2
z
4
fot. serwis prasowy
Mix Tropikalny to przede wszystkim źródło żelaza, które poprawia koncentrację i sprawność umysłową oraz zapobiega anemii . W 100 g mieszanki znajduje się 2,1 mg żelaza – stanowi to 15% RDA
3
z
4
fot. serwis prasowy
Mix Żurawinowo-Orzechowy to źródło witaminy E – w 100 g mieszanki znajduje się 10 mg tej witaminy co stanowi 100% Zalecanego Dziennego Spożycia (RDA).
4
z
4
fot. serwis prasowy
Mieszanka żurawinowo-orzechowa, jest prawdziwym poematem smaków i paleta przeplatających się barw. Kompozycja słodko-kwaśnych żurawin, mlecznych, łagodnych orzechów nerkowca i wytrawnych migdałów wspaniale dopełni wrażenia wzrokowe, a ponadto zajmie ręce i usta. Dzięki poręcznej tacce z linii Fresh, która po otworzeniu może być ponownie zamknięta, przekąska zachowuje doskonałą świeżość