Wywar z owoców - przepis

Wywar owocowy na chłodnik fot. Fotolia
Wywar z owoców może być bardzo dobrą podstawą do owocowych chłodników. Dowiedz się, jak go przygotować!
/ 23.05.2013 15:10
Wywar owocowy na chłodnik fot. Fotolia
Wywar z owoców jest fantastyczną bazą dla zup na upalne dni - chłodników. W zależności od tego, z jakich owoców mamy zamiar przygotować zupę, będziemy je inaczej łączyć czy dłużej przygotowywać. Oto dwie proste zasady gotowania owocowego wywaru:
  • suszone owoce przeznaczone na wywar wkładamy dzień wcześniej do wody (wcześniej starannie płukając); gotujemy na tej samej wodzie, w której owoce były moczone;
  • świeże owoce powinny być odpowiednio zmieszane (wtedy wywar będzie najsmaczniejszy); zasada polega na tym, że mało aromatyczne owoce łączymy z tymi bardziej aromatycznymi np. gruszki, porzeczki, rabarbar dodajemy do malin, truskawek czy kwaskowatych jabłek.

Redakcja poleca

REKLAMA