Trudno uniknąć nadprogramowych kalorii podczas Świąt Wielkanocnych. W te dni pochłaniasz przeciętnie 5-6 tysięcy kalorii dziennie, a więc przynajmniej dwukrotnie więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Bo jak niby oprzeć się mazurkom, tradycyjnej babce czy czekoladowym pisankom?
Okazuje się, że można! Poznaj 5 przepisów z książki Beaty Pawlikowskiej"Szczęśliwe garnki Extra" i zainspiruj się nimi w te Święta.
1. Mazurek jabłkowy z figami i orzechami
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka. Proponujemy niekonwencjonalną wersję tego pysznego ciasta.
Składniki:
7 łyżek kaszy jaglanej
pół słodkiego soczystego jabłka
ok. pół szklanki świeżo wyciśniętego soku ze słodkich jabłek (np. Ligoli)
niecała szklanka ciemnych rodzynek
2 łyżki ciemnego siemienia lnianego
7 suszonych fig
niecała szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 garści nasion dyni
3 goździki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
5 łyżek mąki jaglanej
7 łyżek mąki jęczmiennej
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej około dwóch szklanek gorącej wody. Dodaj opłukaną kaszę jaglaną i ćwierć łyżeczki dobrej, nierafinowanej soli. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. W misce wymieszaj: sok z jabłek, jabłko starte na grubej tarce ze skórką, rodzynki, siemię lniane, figi pokrojone w paseczki, z grubsza posiekane orzechy, nasiona dyni, cynamon, goździki i kurkumę. Dodaj gorącą kaszę, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę gryczaną i jęczmienną, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij gorące ciasto z piekarnika i posyp je na wierzchu czekoladą posiekaną nożem na wiórki. Kiedy ostygnie, pokrój na kawałki i udekoruj kawałeczkiem figi i orzecha.
2. Gulasz z ciecierzycy
Na wielkanocny obiad proponujemy gulasz z ciecierzycy. Na pewno zaskoczysz swoją rodzinę, która przyzwyczajona jest do tradycyjnych flaczków czy rosołu. Danie z książki Beaty Pawlikowskiej"Szczęśliwe garnki Extra" jest smaczne i wygląda bardzo wiosennie!
Składniki:
7 suszonej ciecierzycy (namocz poprzedniego dnia wieczorem i zostaw do rana)
1 mały brokuł
2 marchewki
4 ziemniaki
pół pęczka naci pietruszki
mały pomidor
3 liście laurowe
pół łyżeczki suszonej kolendry
pół łyżeczki suszonej bazylii
ćwierć łyżeczki kurkumy
szczypta soli
świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej około trzech szklanek gorącej wody. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. Dodaj marchewkę pokrojoną w słupki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie dodaj liście laurowe, suszoną kolendrę i bazylię. Dorzuć szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i opłukaną, odsączoną ciecierzycę. Dodaj posiekaną nać pietruszki i drobno posiekanego pomidora. Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, gorącej wody. Dodaj brokuł podzielony na mniejsze kawałki. Po dodaniu każdego ze składników pamięta, by wymieszać je i gotować przez co najmniej minutę.
Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15–20 minut – aż ciecierzyca będzie miękka, a brokuł wciąż chrupki. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Fot. Beata Pawlikowska "Szczęśliwe garnki Extra"
3. Pasta z bobu z awokado i kolendrą
Jako dodatek do potraw czy przystawkę możesz przygotować pastę z bobu z awokado i kolendrą. Takie lekkie danie przyda się, gdy będziesz chciała odpocząć od ciężkostrawnych posiłków czy słodkości.
Składniki:
0,5 kg świeżego bobu
1 dojrzale awokado
nać pietruszki
pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie. Kiedy będzie miękki i wciąż gorący, obierz go z łupinek i rozgnieć widelcem. Dodaj rozgniecione widelcem awokado i posiekane zioła. Dokładnie wymieszaj. Idealnie pasuje do domowego, żytniego chleba na naturalnym zakwasie.
4. Sałatka z kolendrą i kaszą gryczaną
Jeśli znudziły ci się świąteczne jarzynowe sałatki i masz ochotę na coś zupełnie innego, mamy dla ciebie fenomenalny przepis z książki Beaty Pawlikowskiej. Sałatka z kolendrą i kaszą gryczaną zachwycą twoich gości bogactwem kolorów i smakiem. Możesz podawać ją z mięsem albo osobno.
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
kilka najmniejszych ugotowanych brukselek
1 malinowy pomidor
2 ogórki małosolne
duża garść świeżej kolendry
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ostudzoną kaszę z drobno pokrojonym pomidorem, ogórkami pokrojonymi
w plasterki, siekaną kolendrą i szczyptą soli. Na wierzchu ułóż brukselki przekrojone.
Wiosna to czas radości i barw. Wśród bazi, pisanek, żółtych kurczaczku i kicających króliczków nie może zabraknąć kolorowych soków. Proponujemy zdrową i szybką w przygotowaniu lemoniadę arbuzową. Jest idealna na Wielkanoc!
Składniki:
1 cytryna
1 plaster dużego arbuza
garść świeżej mięty
woda mineralna
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z jednej cytryny i dużego plastra arbuza. Zmiksuj garść świeżej mięty z wodą mineralną. Wymieszaj sok z miętową wodą i dodałam kilka kostek lodu.
Więcej świetnych przepisów Beaty Pawlikowskiej znajdziecie w książce "Szczęśliwe garnki Extra" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!