Spaghetti z pieczarkami, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Fot. Lubella
Składniki:
- Makaron Pełne Ziarno Spaghetti (1 op.)
- Małe pieczarki (200g)
- Suszone pomidory (200g)
- Pierś z kurczaka (200g)
- Oliwa z oliwek
- Czosnek (5 ząbków)
- Szpinak młody (1 szklanka)
- Czerwona cebula (2 szt.)
- Sól, pieprz
- Bazylia i natka pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
- Pieczarki przekrawamy na pół i smażymy na oliwie aż się zarumienią. Dodajemy odsączone z zalewy pomidory i pokrojonego w kostkę kurczaka oraz posiekany czosnek i cebulę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurczak się usmaży dodajemy makaron oraz szpinak i wszystko mieszamy.
- Podajemy udekorowane bazylią oraz natką pietruszki.
Zobacz także: Jak świętować walentynki na słodko?
Tagine z kurczaka z makaronem kokardki
Fot. Lubella
Składniki :
- Udka z kurczaka (1,5 kg)
- Makaron kokardki (1 op.)
- Suszone morele (80 g)
- Cebula (2 szt.)
- Migdały bez skórki (100g)
- Cynamon w lasce (1 szt.)
- Kardamon (3 szt.)
- Anyż gwiazdkowaty (1 szt.)
- Sól, pieprz
- Olej (3 łyżki)
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka myjemy zimną woda i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy.
- Dodajemy laskę cynamon, kardamon, anyż, morele i migdały oraz dodajemy 250 ml wody.
- Przykrywamy i dusimy 45 minut do momentu, aż kurczak będzie miękki a sos zrobi się gęsty.
- Gotujemy makaron ryż wg zaleceń producenta na opakowaniu i nakładamy go na głębokie talerze, następnie na makaron wykładamy kurczaka wraz z sosem .
- Całość możemy posypać płatkami migdałów oraz natką pietruszki.
Zobacz także: Kupowanie makaronu – co musisz wiedzieć?
Orzotto z grubej kaszy jęczmiennej z polędwiczką glazurowaną
Fot. Lubella
Składniki:
- 300 g kaszy jęczmiennej
- Polędwiczki wieprzowe (2 szt.)
- Czosnek (3 ząbki)
- Cebula (1 mała)
- Natka pietruszki (20 g)
- Musztarda ziarnista (3 łyżki)
- Miód gryczany (2 łyżki)
- Bulion drobiowy (1 l)
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Garść ulubionych ziół
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę drobno siekamy i przesmażamy w rondelku na oliwie. Dodajemy kaszę i dalej smażymy. Mieszamy i stopniowo dodajemy bulionu do momentu aż kasza będzie miękka i kleista. Gdy kasza będzie gotowa dodajemy zioła.
- Polędwiczki wieprzowe doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na oliwie. Z miodu i musztardy robimy glazurę i smarujemy nią polędwiczki. Pieczemy przez 12 minut w 200 stopniach.
- Na talerz wykładamy orzotto i na wierzchu układamy plastry upieczonej polędwiczki.
Autor przepisów: Piotr Ceranowicz
Zobacz także: 3 ciekawostki na temat makaronu!