Walentynkowe przepisy Piotra Ceranowicza

Oto kilka przepisów na walentynki przygotowanych przez Piotra Ceranowicza – kucharza i uczestnika 3. edycji programu "Top Chef"!
/ 13.02.2015 10:17

Spaghetti z pieczarkami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

spaghetti z pieczarkami

Fot. Lubella

Składniki:

  • Makaron Pełne Ziarno Spaghetti (1 op.)
  • Małe pieczarki (200g)
  • Suszone pomidory (200g)
  • Pierś z kurczaka (200g)
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek (5 ząbków)
  • Szpinak młody (1 szklanka)
  • Czerwona cebula (2 szt.)
  • Sól, pieprz
  • Bazylia i natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
  2. Pieczarki przekrawamy na pół i smażymy na oliwie aż się zarumienią. Dodajemy odsączone z zalewy pomidory i pokrojonego w kostkę kurczaka oraz posiekany czosnek i cebulę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurczak się usmaży dodajemy makaron oraz szpinak i wszystko mieszamy.
  3. Podajemy udekorowane bazylią oraz natką pietruszki.

Zobacz także: Jak świętować walentynki na słodko?

Tagine z kurczaka z makaronem kokardki

tagine z kurczaka

Fot. Lubella

Składniki :

  • Udka z kurczaka (1,5 kg)
  • Makaron kokardki (1 op.)
  • Suszone morele (80 g)
  • Cebula (2 szt.)
  • Migdały bez skórki (100g)
  • Cynamon w lasce (1 szt.)
  • Kardamon (3 szt.)
  • Anyż gwiazdkowaty (1 szt.)
  • Sól, pieprz
  • Olej (3 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka myjemy zimną woda i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy.
  2. Dodajemy laskę cynamon, kardamon, anyż, morele i migdały oraz dodajemy 250 ml wody.
  3. Przykrywamy i dusimy 45 minut do momentu, aż kurczak będzie miękki a sos zrobi się gęsty.
  4. Gotujemy makaron ryż wg zaleceń producenta na opakowaniu i nakładamy go na głębokie talerze, następnie na makaron wykładamy kurczaka wraz z sosem .
  5. Całość możemy posypać płatkami migdałów oraz natką pietruszki.

Zobacz także: Kupowanie makaronu – co musisz wiedzieć?

Orzotto z grubej kaszy jęczmiennej z polędwiczką glazurowaną

orzotto z kaszy jęczmiennej

Fot. Lubella

Składniki:

  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • Polędwiczki wieprzowe (2 szt.)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Cebula (1 mała)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Musztarda ziarnista (3 łyżki)
  • Miód gryczany (2 łyżki)
  • Bulion drobiowy (1 l)
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Garść ulubionych ziół

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę drobno siekamy i przesmażamy w rondelku na oliwie. Dodajemy kaszę i dalej smażymy. Mieszamy i stopniowo dodajemy bulionu do momentu aż kasza będzie miękka i kleista. Gdy kasza będzie gotowa dodajemy zioła.
  2. Polędwiczki wieprzowe doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na oliwie. Z miodu i musztardy robimy glazurę i smarujemy nią polędwiczki. Pieczemy przez 12 minut w 200 stopniach.
  3. Na talerz wykładamy orzotto i na wierzchu układamy plastry upieczonej polędwiczki.

Autor przepisów: Piotr Ceranowicz

Zobacz także: 3 ciekawostki na temat makaronu!

Redakcja poleca

REKLAMA