Niezależnie od sposobu przygotowania proponowane przez nas barszczyki będą miały piękną barwę i pyszny smak. Ten ze świeżych buraków zrób dzień wcześniej – będzie bardziej esencjonalny.
Tradycyjny
Namocz i ugotuj kilka suszonych grzybów. Ugotuj wywar z włoszczyzny, cebuli, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz 1–2 goździków. Dodaj do niego wywar z grzybów, 50 dag startych buraków i 2 posiekane ząbki czosnku. Gotuj ok. 30 min, przecedź, dopraw solą, pieprzem i sokiem z wiśni.
Uproszczony
Ugotuj wywary z grzybów i włoszczyzny, połącz je. Umyj i ugotuj 4–5 buraków. Obierz je, pokrój i zalej przecedzonym gorącym wywarem. Całość zagotuj i odstaw na kilka godzin. Potem barszcz przecedź i dopraw.
Błyskawiczny
Karton czerwonego barszczu podgrzewaj 10 min z listkiem laurowym, zielem angielskim, cebulą, ząbkiem czosnku i kilkoma suszonymi grzybami, dopraw.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>