Magiczne bąbelki szampana bojaźliwym dodają odwagi, skromnych czynią bardziej frywolnymi, zaś wielu uskrzydlają, pobudzając do wzniosłych uczuć. Wspaniały orzeźwiający bukiet szampana przewyższa inne wonie, napełniając nas radosnym oczekiwaniem.
Jak powstał szampan, często porównywany z napojem bogów?
Wynalazcą tego wspaniałego trunku był w XVII wieku zakonnik z francuskiego klasztoru w Hautvilles, zarządca piwnic, Dom Perignon. Zainteresował się on wtórną fermentacją wina, w trakcie której powstają słynne bąbelki. Całe lata udoskonalał ten proces, nie mógł sobie jednak poradzić z problemem utrwalenia efektu tzw. drugiej fermentacji. Kwestię tę rozwiązała w sto lat później pani Clicquot, wdowa po producencie win. Odtąd rozpoczęła się we Francji masowa produkcja szampana.
Skąd pochodzi?
Swą nazwę zawdzięcza Szampanii, krainie historycznej w północno-wschodniej Francji. Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay to gatunki winogron pochodzące właśnie stamtąd i najlepiej nadające się do produkcji szampana. Jego słodki smak osiąga się dodając w pewnej fazie produkcji cukier. Stopień słodkości określa się w j. francuskim: brut (bardzo wytrawne), tres-sec (nieco mniej wytrawne), doux (słodkie). Przy nazwie francuskiego szampana obok ww. stopnia słodyczy, zawsze podaje się z jakiej firmy on pochodzi. Do bardziej znanych należą francuskie wytwórnie m.in. Heidsieck Monopole, Eugen Cliquot, Henri Abele czy Louis Roederer. Szampan marki Dom Perignon należy do najdroższych na świecie.
Najlepiej gdy jest młody...
Szampan produkuje się dwoma sposobami: metodą klasyczną, butelkową, ma on wówczas szlachetniejszy smak i lepszą markę oraz, w sposób bardziej masowy, w zbiornikach. Win musujących szampańskich (Vin de Champagne) nie należy mylić z winami gazowanymi, sztucznie nasycanymi dwutlenkiem węgla.
W przeciwieństwie do win najlepsze są szampany młode. Ich jakość i szczególnie dobry rok dla uprawy winorośli i produkcji szampana uwidocznione są na etykietach. Szampany pochodzące z gorszych roczników nie posiadają daty na etykiecie. Nazwa wina musującego "szampańskie" zastrzeżona jest tylko dla win tego typu produkowanych w Szampanii. Niejeden raz miały już miejsce przegrane procesy o używanie nazwy "szampan" przez inne wytwórnie. I tak Rosjanie musieli przejść z "szampanskoje" na "igristoje"!
Jak pije się szampana?
Podaje się go w gładkich kieliszkach o kształcie odwróconego stożka, bądź w szerszych, cylindrycznych i dość niskich. Powinien być schłodzony do temp. od 6 do 12 stopni C. Najczęściej w tym celu wstawia się go do specjalnego kubełka z lodem. Idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia stanowi jeden z najlepszych aperitifów w świecie. Najlepiej smakuje z kawiorem bądź wędzonym łososiem. Uderza do głowy szybciej niż pozostałe alkohole dzięki zawartości bąbelków dwutlenku węgla. Sam w sobie ma tak wyśmienity smak, że rzadko miesza się go z innymi składnikami, jak soki, wina czy mocniejsze trunki.
Niemniej w światowych publikacjach na temat przyrządzania drinków są również i te, w których jeden ze składników stanowi właśnie szampan. W wydanym w Anglii "The international drinker 's companion" znaleźliśmy blisko 70 drinków z udziałem szampana.
Oto jeden z bardziej popularnych przepisów:
CHAMPAGNE BAJOU: około 50 g ginu zmieszać z łyżeczką soku cytrynowego, dodać kostki lodu, dobrze wstrząsnąć i uzupełnić szampanem do 150 g.