Zależy Ci, aby w domu zagościła prawdziwa wielkanocna atmosfera? Zadbaj o szczegóły i
przygotuj dekoracje.
W prace z powodzeniem możesz zaangażować młodszych członków rodziny. Na pewno będą mieli przy tym dużo frajdy. Być może na prace manualne skuszą się i starsi, zwłaszcza kiedy usłyszą, że tym razem tradycyjne pisanki zastąpią jajka z galaretki, a obok maślanego baranka na stole pojawią się też smakowite baranki z pianki.
Tęczowe jajeczka
Składniki:
- 8 jajek
- 6 op. różnokolorowych galaretek
Sposób przygotowania:
Jajka umyj. W węższym końcu jajka zrób czubkiem ostrego noża dziurę wielkości ok. 1 cm2. Zawartość jajka wymieszaj wykałaczką i wylej na miseczkę (wykorzystaj do innego przepisu). Skorupki zanurz w garnku z wodą i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Wyciągnij, odsącz i wysusz.
Wysuszone skorupki ustaw na podstawkach do jajek. Rozpuszczaj galaretki co 15 min w połowie ilości wody podanej w proporcjach na opakowaniu. Wstawiaj naczynia z rozpuszczoną galaretką do miski z zimną wodą. Kiedy galaretka zacznie tężeć ( ok. 30 min po rozpuszczeniu), porozlewaj ją do skorupek. Wystarczy po półtorej łyżki. Wstaw jajka do lodówki na 15 minut. Po tym czasie następna galaretka powinna być gotowa do rozlania. Postępuj w ten sposób do wykorzystania wszystkich kolorów galaretek.
Wypełnione galaretką skorupki zostaw na noc w lodówce. Stężałe galaretki obierz delikatnie ze skorupek.
Piankowe baranki
Skladniki:
- ok. 45 minipianek marshmallow
- 3 podłużne czarne żelki
- gotowa polewa z białej czekolady
- gotowa polewa z ciemnej czekolady
- 2 duże okrągłe biszkopty
- 2 małe okrągłe biszkopty
Sposób przygotowania:
Polewę doprowadź do stanu ciekłego, podgrzewając ją według przepisu na opakowaniu. Dwa żelki podziel na cztery równe części i maczając je w roztopionej polewie przyklej pod spód dużych biszkoptów. Odwróć biszkopty i maczając pianki w polewie przyklej je wokół krawędzi biszkopta. Następnie przyklej drugą warstwę pianek, aż powstanie na biszkopcie piankowy stożek.
Pokrój jedną piankę na plastry i na środku każdego plastra zrób kropkę z ciemnej polewy. Żelka, który został w całości pokrój w cienkie plasterki. Do małych biszkoptów przyklej oczy z plastrów pianki i żelkowe włosy. Kiedy główki wyschną, przyklej je polewą do wcześniej przygotowanych korpusów.
Więcej pomysłów znajdziecie w magazynie Kulinarium Tesco.