Marynata rozmarynowa
Orzeźwiająca, doskonała do grillowanego kurczaka, świetna także z jagnięciną: wyciśnij sok z 3 cytryn, dodaj skórkę startą z 1 cytryny, 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu, 4 rozgniecione ząbki czosnku, wlej 100 ml oliwy z oliwek. Mięso marynuj co najmniej 3 godz.
Sos rozmarynowy na winie
Do mięs pieczonych i ryb, dobry też np. do pierogów: na 2 łyżkach klarowanego masła zrumień posiekaną cebulę i rozgniecione w moździerzu igiełki z dużej gałązki rozmarynu. Wlej 200 ml białego wina, zredukuj do połowy objętości. Dodaj 200 ml gęstej śmietany i łyżeczkę ostrej musztardy. Sos gotuj, aż nabierze kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Sorbet rozmarynowy z cytryną
1,2 l wody wlej do garnka, wsyp 1/4 kg cukru, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, gotuj 3 min na dużym ogniu. Syrop podziel na 2 części: w jednej gotuj 10 min skórkę z 2 cytryn, dodaj sok z obu cytryn. W reszcie syropu gotuj 10 min 2 dag rozmarynu. Syrop rozmarynowy wlej przez sito do syropu cytrynowego. Częściowo zamroź, zmiksuj, zamroź i ponownie zmiksuj.