Składniki:
- 4 kotlety jagnięce (z combra z kostką)
Na marynatę:
- 5–6 łyżek oleju
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 1–2 łyżki wódki
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1–2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kotlety umyj pod zimną wodą, osusz papierowym kuchennym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i lekko rozbij, uważając, żeby nie uszkodzić kostek. Odstaw w chłodne miejsce.
- Przygotuj marynatę: olej dokładnie wymieszaj z musztardą na jednolitą gładką masę. Dodaj sos sojowy, wódkę i sok z cytryny. Czosnek obierz i rozetrzyj ze szczyptą soli. Dodaj do marynaty razem z posiekanym rozmarynem. Dopraw szczyptą soli i pieprzem.
- Każdy kotlet posmaruj z obu stron marynatą. Włóż do zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na 2–3 godziny. Pozostawione na dłużej mięso lepiej przejdzie smakiem marynaty.
- Po wyjęciu z lodówki kotlety osącz z marynaty i ułóż bezpośrednio na ruszcie albo na tackach do grillowania lub kawałkach folii aluminiowej. Piecz na dobrze rozżarzonych węglach ok. 10 minut. Kiedy dobrze się podpieką, przewróć na drugą stronę i posmaruj obficie marynatą. Piecz kolejne 10 minut.
- Podawaj z pieczywem albo pieczonymi na grillu ziemniakami.