Rodzaje kasz - jak gotować kasze?
Kasza gryczana jest produkowana z gryki. Z takiej samej, z jakiej pozyskuje się inną odmianę kaszy - kaszę krakowską.
Aby ugotować ją na sypko na 1 szklankę kaszy potrzeba 2,5 szklanki wody. Od zawrzenia wody gotujemy około 7 minut. Na półsypko - dodajemy wody więcej, ok. 3-4 szklanki. Jeśli natomiast chcemy, by nasza kasza rozkleiła się, gotujmy ją nawet 30 minut na wolnym ogniu, w stosunku kaszy do wody 1:4. W przypadku kasz drobnoziarnistych czas gotowania na rozklejenie będzie wynosił już około 15 minut.
Rodzaje kasz - jak gotować kasze?
Kasza jęczmienna - jak sama nazwa wskazuje - jest wytwarzana z jęczmienia. Jest u nas najpopularniejsza, bo stanowi aż 70% produkowanych w Polsce kasz. Wyróżniamy tu kaszę perłową, pęczak oraz łamaną.
Jak je gotować? Na sypko: na 1 szklankę kaszy 2 szklanki wody.
Na półsypko: na 1 szklankę kaszy 3-4 szklanki wody.
Rodzaje kasz - jak gotować kasze?
Kasza jaglana to kasza wytwarzana z prosa, o czym nie każdy wie. Co istotne - zawiera rzadką krzemionkę, która korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci.
Gotujemy ją na małym ogniu w wodzie z dodatkiem łyżki masła, przez ok. 20 minut. Łatwo ją przypalić - w razie gdyby kończyła się w garnku woda, można zdjąć ją z ognia, przykryć, owinąć kocem i odstawić - powinna wtedy dojść.
Rodzaje kasz - jak gotować kasze?
Kasza kukurydziana ma lekko gorzki smak. Stanowi podstawę rumuńskiej mamałygi i włoskiej polenty. Nie wrzucamy jej bezpośrednio na wrzątek, ale gotujemy w wodzie od początku.
Rodzaje kasz - jak gotować kasze?
Kasza manna jest pozyskiwana z pszenicy - jest to jakby wcześniejsze stadium na drodze do wytworzenia mąki.
Gotujemy bardzo krótko - wystarczy nawet 3 minuty, pod przykryciem.
Rodzaje kasz - jak gotować kasze?
Kuskus otrzymywany jest z pszenicy twardej, i tak naprawdę był on produktem ubocznym przy jej mieleniu. Dzisiaj jednak nie jest kaszą z prawdziwego zdarzenia - do powstałych podczas mielenia grudek dodaje się wodę i dodatki.