10 porad na grilla

Poznaj tricki, które przydadzą się podczas grillowania!
/ 30.04.2014 14:29

Przyrządzanie potraw z grilla pozornie wydaje się być naprawdę proste - czy rzeczywiście?

Sprawdź też: Przepisy na grilla

Porady na grilla - 10 porad

fot. Fotolia

Piękna pogoda sprzyja spotkaniom przy grillu - sezon grillowy trwa w Polsce przez kilka miesięcy, a ta forma spędzania czasu staje się coraz popularniejsza.
Dzięki naszym poradom dowiesz się, jak grillować!

10 porad na grilla

1. Mięsa powinno się grillować na specjalnych tackach z rowkami. Dzięki temu wyciekający tłuszcz będzie spływał, zamiast gromadzić się na mięsie i tworzyć tłustą (a do tego niezdrową) breję.

2. Nie grilluj żywności bezpośrednio na kratce, zawsze używaj tacek. Tłuszcz stykający się z węglem wydziela niebezpieczne dla zdrowia substancje!

3. Nie kupuj gotowego, przyprawionego mięsa na grilla - intensywny aromat przypraw sprawia, że trudniej wyczuć nieświeży zapach. Wielu nieuczciwych sprzedawców maskuje w ten sposób fakt, że mięso zaczyna się psuć...

4. Jeśli przygotowujesz szaszłyki na grilla, przed nadziewaniem kolejnych składników na patyczek, nasącz go oliwą. Dzięki temu porcje szaszłyka nie będą przywierały do patyczka.

5. Pośpiech jest złym doradcą - nawet jeśli wszyscy są bardzo głodni, nie umieszczaj kratki ani grillowanego jedzenia tuż nad płomieniem. Lepiej umieścić kratkę wyżej, nawet jeśli potrawa miałaby być gotowa później - żywność umieszczona tuż nad ogniem może być co najwyżej przypalona, osmolona i po prostu niesmaczna.

 

Porady na grilla - 10 porad

fot. Fotolia

6. Przed rozpoczęciem grillowania porządnie wyczyść wszystkie elementy grilla. Na pewno w jakichś zakamarkach skryły się resztki przypalonego tłuszczu i inne zanieczyszczenia, które po rozpaleniu ognia mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia.

7. Do rozpalania grilla nigdy nie używaj denaturatu ani ropy - to kolejne niebezpieczeństwo dla twojego organizmu!

8. Mięso posól dopiero wtedy, gdy jest już gotowe. Jeśli zrobisz to przed grillowaniem, może szybko ulec wysuszeniu i stwardnieniu.

9. Grilluj w miejscu dobrze osłoniętym od wiatru lub przynajmniej w takim, gdzie będzie wiało tylko z jednej strony. W przeciwnym przypadku wszyscy goście będą dusić się od dymu, a impreza na pewno nie będzie udana.

10. Grillowanie warzyw jest bardzo popularne - my polecamy również przyrządzanie w ten sposób owoców! Pyszne są zwłaszcza banany z grilla. Wystarczy naciąć skórkę wzdłuż, a w nacięciu umieścić kilka kostek czekolady. Następnie grillować, aż czekolada i miąższ banana utworzą płynną masę. Potem wystarczy wyjeść zawartość łyżeczką - skórkę oczywiście wyrzucamy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)