Patelnia to podstawa w naszej kuchni. Jest nie tyle co potrzebna, co wręcz konieczna.
Patelnie dostępne na rynku różnią się przede wszystkim materiałem, z którego są wykonane. Najczęściej kupowane patelnie to te z powłoką teflonową, żeliwną i ceramiczną.
Patelnia z powłoką teflonową
Patelnie teflonowe to najpopularniejsze patelnie na rynku. Wybieramy je głównie ze względu na możliwość smażenia na nich bez użycia tłuszczu. Na teflonie smażone potrawy nie przywierają do dna naczynia. Patelnie teflonowe różnią się między sobą jakością, a co za tym idzie, również ceną. Zwykle oznaką dobrej jakości patelni jest jej ciężar. Cięższa patelnia ma grubszą powłokę nieprzywieralną, dzięki czemu teflon tak łatwo się nie rysuje i łuszczy pod wpływem wysokich temperatur.
Jeżeli zdecydujemy się na patelnię teflonową musimy pamiętać, że teflon łatwo się rysuje, dlatego też do mieszania, przewracania potraw trzeba stosować drewniane przyrządy, a nie metalowe, jak np. widelce, łyżki. Zdarty, spalony teflon jest niestety niebezpieczny dla naszego zdrowia.
Czytaj więcej: Rakotwórczy teflon?
Patelnia z powłoką ceramiczną
Patelnie ceramiczne stają się coraz bardziej popularne. Ich powierzchnia jest idealnie gładka. Jeżeli posiada grudki albo pory na powierzchni, z pewnością nie jest patelnią ceramiczną. Podobnie jak w przypadku patelni teflonowych, można na niej smażyć bez dodatku tłuszczu lub z jej niewielką ilością. Powłoka patelni ceramicznej jest nietoksyczna, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i przyprawami. Bardzo odporna na wysokie temperatury, nawet do 450°C.
Decydując się na tą patelnię musimy pamiętać, że nie można myć ich w zmywarkach, ponieważ powoduje to niszczenie się powłoki.
Patelnia z powłoką tytanową
To obecnie absolutny trend, jeśli chodzi o rodzaje powłok patelni. Tytan jest bardzo wytrzymały, odporny na zarysowania i nieprzywierający. Bardzo dobrze przewodzi ciepło, umożliwia gotowanie z minimalną ilością wody i smażenie bez używania tłuszczu. Potrawy przyrządzane na patelniach tytanowych zachowują wszystkie składniki odżywcze i swój naturalny smak.
Patelnie tytanowe to towar z wyższej półki,. Ich ceny są dość wysokie, jednak coraz więcej osób ceniących zdrowy styl życia, decyduje się właśnie na ten rodzaj patelni..
Patelnia żeliwna
Patelnie żeliwne stopniowo odchodzą do lamusa. Kiedyś były stosowane przez każda gospodynię domową i uznawane były za patelnie idealne. Dziś już rzadko kto decyduje się na ten rodzaj naczynia kuchennego, częściej stosowane są w restauracjach, barach, na stołówkach. Patelnie z żeliwa emaliowanego są bardzo trwałe i odporne na wysokie temperatury. Można smażyć w nich praktycznie wszystko i w każdej temperaturze. Ich wadą jest to, że niestety są ciężkie i bardzo długo się nagrzewają.
Wybierając tą patelnię musimy wiedzieć, że nie można myć ich w wodzie, bo mogą zardzewieć. Aby umyć żeliwna patelnię trzeba ją przetrzeć suchą szmatką, najlepiej nasączoną olejem, albo posypać solą i pocierać ściereczką.
Czy wiesz, że... w trakcie smażenia na patelniach żeliwnych, szczególnie w wysokich temperaturach, wydzielają się z nich związki zdrowe dla osób cierpiących na niedokrwistość i choroby serca.