Menu z kwiaciarni

Potrawy z dodatkiem kwiatów to propozycja dla poszukiwaczy nowych smaków. Możesz je przyrządzać na słodko i ostro.
/ 19.06.2006 15:42

Nie musisz być wegetarianką, by zaprosić na swój stół kwiatowe dodatki do potraw. Możesz po prostu, w ten sposób urozmaicić smak i wygląd menu. Do sałatek świetnie nadadzą się nasturcje, bratki, ogórecznik, płatki nagietków. Słodkości przybierz pyszną dekoracją z fiołków (najpierw zanurz je w pianie z białek, a potem w cukrze) czy płatków róży.

Niektóre kwiaty (np. dyni czy cukinii) mogą stać się potrawą samą w sobie – wystarczy usmażyć je w cieście naleśnikowym lub nadziać mięsem bądź serem (patrz przepis). Uwaga! Kwiaty szybko więdną, więc dodawaj je do potraw tuż przed podaniem.

Zaskocz gości
Kwiaty cukinii doskonale smakują faszerowane. Nim jednak je zerwiesz, przygotuj nadzienie.

Kwiaty z serem
Po 10 dag sera feta i twarogu rozmieszać z odrobiną mleka, posiekaną bazylią i kawałkiem cukinii, przyprawić. Napełnić kwiaty cukinii, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Uczta dla oczu i podniebienia

Dzika róża
Jej płatki mają słodkawy smak. Robi się z nich konfitury (np. do nadziewania pączków), dodaje do nalewek. Płatkami można posypywać desery, sałatki owocowe.

Bratek
W smaku jest lekko gorzkawy. Świeże kwiatki dodaje się do sałatek warzywnych i owocowych. Z suszonych parzy się herbatki, które doskonale regulują przemianę materii.

Nasturcja
Jej kwiaty są chrupiące, o dość ostrym, podobnym do rzeżuchy smaku. Można je dodawać do sałatek (z sosem winegret), ozdabiać nimi potrawy, a roztarte używać do barwienia masła.

Redakcja poleca

REKLAMA