Nie musisz być wegetarianką, by zaprosić na swój stół kwiatowe dodatki do potraw. Możesz po prostu, w ten sposób urozmaicić smak i wygląd menu. Do sałatek świetnie nadadzą się nasturcje, bratki, ogórecznik, płatki nagietków. Słodkości przybierz pyszną dekoracją z fiołków (najpierw zanurz je w pianie z białek, a potem w cukrze) czy płatków róży.
Niektóre kwiaty (np. dyni czy cukinii) mogą stać się potrawą samą w sobie – wystarczy usmażyć je w cieście naleśnikowym lub nadziać mięsem bądź serem (patrz przepis). Uwaga! Kwiaty szybko więdną, więc dodawaj je do potraw tuż przed podaniem. |
Zaskocz gości
Kwiaty cukinii doskonale smakują faszerowane. Nim jednak je zerwiesz, przygotuj nadzienie.
Kwiaty z serem
Po 10 dag sera feta i twarogu rozmieszać z odrobiną mleka, posiekaną bazylią i kawałkiem cukinii, przyprawić. Napełnić kwiaty cukinii, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Uczta dla oczu i podniebienia
Dzika róża Jej płatki mają słodkawy smak. Robi się z nich konfitury (np. do nadziewania pączków), dodaje do nalewek. Płatkami można posypywać desery, sałatki owocowe. |
Bratek W smaku jest lekko gorzkawy. Świeże kwiatki dodaje się do sałatek warzywnych i owocowych. Z suszonych parzy się herbatki, które doskonale regulują przemianę materii. |
Nasturcja Jej kwiaty są chrupiące, o dość ostrym, podobnym do rzeżuchy smaku. Można je dodawać do sałatek (z sosem winegret), ozdabiać nimi potrawy, a roztarte używać do barwienia masła. |