Czym dla Ciebie jest marynata? Czy to tylko zwykłe słowo, czy sposób na wyborne wędliny? Jest bardzo dużo odmian marynat. Przedstawiamy uniwersalną wiejską marynatę skomponowaną i wyselekcjonowaną metodą prób i błędów. Marynata okazała się wyśmienita do wieprzowiny i wołowiny. W ten sam sposób marynowały mięso nasze babcie, mamy i my. Marynując mięsa w ten sposób mięso będzie zawsze soczyste i delikatne zarówno z domowego piekarnika jak i wędzarni. Do stworzenia pysznej marynaty potrzebne Ci będą:
- duży 10 litrowy garnek,
- 15 czubatych łyżek soli,
- 3 łyżki ziela angielskiego,
- garść liści laurowych,
- 3 łyżki czarnego ziarnistego pieprzu,
- 1,5 łyżeczki saletry
Zobacz także: Jak dobrać marynatę do mięsa?
Do garnka wlej 7,5 litra wody, dodaj sól, saletrę i mieszaj do momentu całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodaj przyprawy. Włóż mięso i odstaw na 6-7 dni w chłodne miejsce. Jeżeli mięso będzie wystawało ponad stan wody możesz położyć na nie słoik z wodą w ramach obciążenia. Po ok. 7 dniach mięso jest gotowe do pieczenia lub wędzenia. Dodatkowo nadziewając je czosnkiem wzbogacisz smak wędliny.
Przy pieczeniu schabu pamiętaj o ułożeniu na nim średnio-grubych plasterków słoniny i owinięciu go folię aluminiową. Efektem będzie naturalnie soczysta i miękka wędlina.
Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs