POLECAMY

Marynata - pyszne danie czy kolejny raz zawód?

Chcesz mieć za każdym razem podniebienie usatysfakcjonowane delikatnym i wyrazistym smakiem prawdziwej wiejskiej marynaty? Oto prosty, sprawdzony sposób na najlepszą marynatę.
Marynata - pyszne danie czy kolejny raz zawód?

Czym dla Ciebie jest marynata? Czy to tylko zwykłe słowo, czy sposób na wyborne wędliny? Jest bardzo dużo odmian marynat. Przedstawiamy uniwersalną wiejską marynatę skomponowaną i wyselekcjonowaną metodą prób i błędów. Marynata okazała się wyśmienita do wieprzowiny i wołowiny. W ten sam sposób marynowały mięso nasze babcie, mamy i my. Marynując mięsa w ten sposób mięso będzie zawsze soczyste i delikatne zarówno z domowego piekarnika jak i wędzarni. Do stworzenia pysznej marynaty potrzebne Ci będą:

  • duży 10 litrowy garnek,
  • 15 czubatych łyżek soli,
  • 3 łyżki ziela angielskiego,
  • garść liści laurowych,
  • 3 łyżki czarnego ziarnistego pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki saletry

Zobacz także: Jak dobrać marynatę do mięsa?

Do garnka wlej 7,5 litra wody, dodaj sól, saletrę i mieszaj do momentu całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodaj przyprawy. Włóż mięso i odstaw na 6-7 dni w chłodne miejsce. Jeżeli mięso będzie wystawało ponad stan wody możesz położyć na nie słoik z wodą w ramach obciążenia. Po ok. 7 dniach mięso jest gotowe do pieczenia lub wędzenia. Dodatkowo nadziewając je czosnkiem wzbogacisz smak wędliny.

Przy pieczeniu schabu pamiętaj o ułożeniu na nim średnio-grubych plasterków słoniny i owinięciu go folię aluminiową. Efektem będzie naturalnie soczysta i miękka wędlina.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/7 lat temu
Odpowiednio długo moczyć mięso w marynacie, to znaczy ile - 3 godziny, 24 czy może dłużej?
/7 lat temu
Tajemnicą dobrej marynaty jest to, aby odpowiednio długo moczyć w niej mięso. Przyprawy muszą być porządne, nie przeterminowane (uważajcie, bo zdarza się dostać przeterminowane przyprawy, które mają o połowę mniej aromatu i są jałowe)