Podczas konferencji poświęconej odporności w czasie zimy Karol Okrasa podzielił się z nami swoją wiedzą na temat tworzonych przez siebie kuchennych specjałów. Efektem jego pracy są dwa przepisy na dania, które wzmacniają odporność. Oto one!
Przepisy na przeziębienie i grypę według Karola Okrasy:
Łosoś sous vide z sałatką z pomarańczy i limonki, ratatouille warzywne z pęczakiem
Składniki:
- Łosoś 300 g
- Sól 10 g
- Woda 1 litr
- Pomarańcze 3 szt.
- Limonka 3 szt.
- Kolendra 1 pęczek
- Imbir świeży 20 g
- Ostra papryczka 1 szt.
- Ogórek świeży 1 szt.
- Pęczak ugotowany 250 g
- Papryka pieczona 2 szt.
- Marchew 1 szt.
- Seler korzeń ½ szt.
- Buraki pieczone 1 szt.
- Seler naciowy 2 szt.
- Pomidory pelati 100 g
- Masło 80 g
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotować solankę 10%,
- Łososia oczyścić, namoczyć w solance 5 min,
- Osuszyć i zamarynować w skórce z limonki, kolendrze i pieprzu,
- Ułożyć na blasze z pergaminem i piec w temperaturze 55 ̊C przez 35 min,
- Marchew i selery pokroić w kostkę 1/1 cm,
- Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry,
- Pęczak przesmażyć na oliwie z masłem i warzywami. Podlać bulionem,
- Gotować ok. 5 min na wolnym ogniu,
- Doprawić masłem i dodać pokrojonego buraka. Doprawić sokiem i drobno posiekaną skórką z pomarańczy,
- Pomarańcze i limonki obrać dokładnie z białych części,
- Wyciąć filety i dodać pokrojonego w półplastry obranego ogórka,
- Doprawić imbirem, kolendrą, ostrą papryką i oliwą,
- Risotto podawać z łososiem i udekorować sałatką z cytrusów.
Risottata z pieczoną kaczką, limonką i imbirem. Ratatouille warzywne z kolendrą
Składniki:
- Makaron penne 250 g
- Pieczone udko kaczki 200 g
- Pomidory pelati 300 g
- Śmietanka słodka 100 ml
- Masło 80 g
- Czosnek 3 ząbki
- Limonka 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Kolendra świeża 1 pęczek
- Wywar warzywny 0,5 litr
- Imbir świeży 15 g
- Cukinia ½ szt.
- Bakłażan 200 g
- Papryka surowa ½ szt.
- Sól, pieprz i oliwa
Sposób wykonania:
- Cebulę i czosnek posiekać,
- Paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę,
- Pomidory pelati pokroić w drobną kostkę,
- Przesmażyć na oliwie cebulę i czosnek oraz kaczkę (pokrojoną w paski). Dodać pomidory pelati, gotować na wolnym ogniu ok 10 min.
- Dodać odrobinę wody podczas gotowania,
- Dodać imbir, otartą skórkę z limonki i sok,
- Dodać masło i śmietankę, wszystko razem zagotować i doprawić solą i pieprzem,
- Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę 2/2 cm. Przesmażyć na oliwie i dodać do sosu,
- Kolendrę posiekać i dodać na końcu do sosu,
- Makaron przesmażyć na oliwie ok. 2 min, podlać wodą i gotować al.’dente,
- Zalać makaron sosem i podawać.