Karczochowe serca od La Pedriza

Miękkie serce karczocha, czyli co kryje się w najzdrowszym warzywie świata
/ 10.11.2009 08:44
Lubisz jeść, ale boisz się, że nie zawsze to, co smaczne jest równocześnie zdrowe? A może każda chwila kulinarnej przyjemności opłacona jest uczuciem ociężałości i bólu brzucha? Pamiętaj, że jedzenie to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale także źródło największej ilości witamin dla organizmu. Nie patrz na jedzenie jedynie przez pryzmat smaku, ponieważ równie ważne są właściwości zdrowotne. Niech Twoje potrawy będąc lekkimi i pysznymi, będą zarazem ciekawe smakowo i wykwintne. Dobrze zbilansowana dieta, bogata w witaminy i składniki odżywcze, to podstawa dobrego samopoczucia.

Radzimy wprowadzić do swojej diety najzdrowsze warzywa świata, czyli karczochy. W starożytności były nazywane pokarmem dla bogaczy, ponieważ niwelowały dolegliwości wynikające ze spożycia zbyt dużej ilości tłuszczy oraz alkoholu. Dzisiejsze tempo życia powoduje, że nie odżywiamy się zdrowo: szybkie posiłki na mieście, to źródło wyłącznie niezdrowych tłuszczów, brak w nim witamin i wartości odżywczych. Dla zachowania równowagi warto wprowadzić do swojej diety elementy takie jak karczochy żeby zadbać o zdrowie.

Karczochy nie tylko korzystnie wpływają na pracę naszej wątroby, ale pomagają też w regeneracji jej komórek. Regulują pracę woreczka żółciowego oraz gospodarkę lipidów we krwi, nie pozwalając na wzrost szkodliwego cholesterolu. Mają też pozytywny wpływ na nasz apetyt oraz trawienie, ponieważ stymulują wydzielanie żółci, śliny i soków trawiennych. Karczochy dzięki działaniu moczopędnemu wypłukują z organizmu nadmiar wody, a w raz z nim niebezpieczne dla nas toksyny. Zawarte w nich flawonoidy bardzo skutecznie zwalczają wolne rodniki opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworów. I to jeszcze nie koniec, ponieważ to jakże zbawienne i ważne dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu warzywo jest jednocześnie źródłem takich składników jak błonnik, potas, wapń, żelazo, fosfor oraz inne minerały.

„Na szczęście o szerokim zakresie pozytywnego wpływu karczochów na zdrowie w Polsce mówi się coraz więcej. Zauważamy nawet modę na ich spożywanie, związaną z ogólnym trendem zdrowego odżywiania się. Niestety u nas jedzenie karczochów nie jest tak powszechne jak we Włoszech, gdzie są one stałym elementem diet. Tam je się je minimum raz dziennie. Sytuacja rozwija się w dobrym kierunku, ponieważ coraz więcej lokali zamawia u nas karczochy, których używa jako składnik pizz, sałatek oraz zapiekanek i kanapek” – mówi Roman Osiński, Dyrektor Handlowy firmy Platan.

Podążanie za modą nie zawsze jest rozsądne, jednak w przypadku zdrowego odżywiania jest jak najbardziej słuszne. Każdy z nas dla własnego dobra powinien przynajmniej raz w tygodniu jeść karczochy. Poza właściwościami zdrowotnymi warto zwrócić uwagę na to, że mają bardzo mało kalorii i są ciekawym urozmaiceniem dla każdego rodzaju kuchni.
Tagi: karczochy