Oliwa z oliwek La Pedriza Extra Virgin odgrywa główną rolę w budowaniu smaku przyrządzanych potraw. Jest to najszlachetniejsza znana na świecie odmiana oliwy. Swoją wysoką jakość zawdzięcza tłoczeniu jej na zimno z miąższu rozdrobnionych owoców oliwek. Ponad to nie jest poddawana żadnym procesom chemicznym ani „ulepszeniom”. Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo oliwa może poprawić smak sałatek oraz potraw, które smażymy, pieczemy lub gotujemy. A wystarczy raz spróbować, żeby się przekonać...
Oprócz zalet smakowych oliwa Extra Virgin ma nieocenione walory zdrowotne. Zaledwie kilka łyżeczek dziennie wystarczy, aby poprawić kondycję naszego serca, obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższyć poziom dobrego HDL. Oliwa hamuje krzepliwość krwi oraz zmniejsza ciśnienie tętnicze. Jej spożywanie jest obecnie polecane jako doskonały sposób na zmniejszenie ryzyka ataków serca, udarów mózgu, czy zachorowań na miażdżycę, a nawet na raka. Składniki oliwy stanowią źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
„Wiemy jak ważne dla zdrowia jest wzbogacenie naszej codziennej diety o oliwę. Chcemy uświadomić konsumentom, jakie korzyści może nieść używanie oliwy z pierwszego tłoczenia w miejsce olejów. Ważne jest, aby kupować oliwę najwyższej jakości pochodzącą od najlepszych producentów i używać jej regularnie, przynajmniej raz dziennie. Jest to pozornie nieznacząca zmiana, ale gwarantujemy, że przyniesie ogromne korzyści tym, którzy się na nią zdecydują.” – mówi Roman Osiński, Dyrektor Handlowy firmy Platan.