makaron.jpg fot. Fotolia

Jak zrobić makaron - porady pani domu

Każda z nas pamięta chyba pyszny smak domowego makaronu. Jeśli nie, to czas najwyższy go sobie przypomnieć!
/ 10.01.2013 13:03
makaron.jpg fot. Fotolia
Domowy makaron jest niezwykle prosty do przygotowania. Aby go zrobić, wystarczy jedynie mąka, jajko i około pół godziny. W czym tkwi zatem sekret pysznego smaku domowego makaronu?

Mąka na makaron

Mąka na makaron przed rozpoczęciem powinna zostać przesiana. Dzięki temu uda nam się zrobić bardziej pulchne i miękkie ciasto. Najlepiej używać mąki pszennej.

Jajko

Przed rozbiciem jajko należy koniecznie umyć. Warto wiedzieć, że jedno duże jajo wystarczy na 25 dag mąki.

Zagniatanie ciasta na makaron

Nasze babcie zagniatały ciasto ręcznie na drewnianej stolnicy. Jeśli taką posiadasz, koniecznie jej użyj! Samo ugniatanie ciasta zajmuje około 15-30 minut w zależności od jego lepkości (jeśli jest zbyt lepkie, należy dodawać mąki).

Krojenie makaronu

Makaron możesz kroić wedle własnego uznania. Na rosół najlepszy jest jednak makaron w kształcie nitek. Aby je zrobić należy przygotowane ciasto rozwałkować na cienki placki, pokroić je na długie paski, które następnie kładziemy jeden na drugi i kroimy w cienkie paseczki.

Makaronowy odpoczynek

Makaron, bay był smaczny, musi nieco odczekać. Warto zatem obsypać go mąką i pozostawić na przynajmniej 15 minut na stolnicy (można również przygotować makaron wieczorem i pozostawić go na noc). Obsypując świeżo pokrojony makaron mąką powinno się podrzucać palcami go do góry.

Gotowani makaronu

Makaron domowej roboty gotujemy krócej niż gotowe produkty tego typu. Zazwyczaj jest to około 2-3 minuty dla cienkich nitek i do 6 minut dla grubszych. Co również ważne, na 10 dag makaronu przygotowujemy 1 litr wrzątku. Gotowanie zakańczamy w momencie, gdy makaron zacznie wypływać na wierzch.