Domowy makaron ze szpinakiem

Z soczystą i delikatną piersią kurczaka, minipomidorkami i oregano
/ 29.09.2011 07:10

Przygotowanie: 25 min
Duszenie szpinaku: 5 min
Porcja:  450 kcal

Przepis na 4 porcje:
Makaron:

- 20 dag mąki
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oliwy
- 30 dag szpinaku w liściach

Dodatkowo:
- duża pierś kurczaka
- szklanka kremówki
- 10 dag pomidorków
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- suszony tymianek
- suszone oregano
- ostra papryka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Z mąki i roztrzepanych jajek z oliwą oraz szczyptą soli zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw.

2. Szpinak sparz, odciśnij dokładnie i pokrój. Na maśle przesmaż lekko posiekany czosnek, dodaj szpinak, wlej kremówkę i duś 5 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pierś kurczaka pokrój
w kostkę, oprósz pieprzem, solą, tymiankiem, papryką. Usmaż na oliwie, dodaj przekrojone pomidorki.

3. Ciasto makaronowe bardzo cienko rozwałkuj, pokrój na szerokie wstążki. Gotuj około 5 minut w dużej ilości osolonego wrzątku. Osącz na sicie. Ugotowany makaron wymieszaj z pomidorami i usmażonymi kawałkami kurczaka. Posyp pieprzem i polej sosem szpinakowym.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)