Jak zrobić ciasto ucierane?

Ciasto ucierane, zwane inaczej ciastem piaskowym jest jednym z najszybszym w przygotowaniu i najłatwiejszym ciastem. Jest bardzo delikatne, lekko rozpadające się. Wypieka się z niego babki, keksy, ciasta z owocami.
/ 30.12.2012 07:00

Ciasto ucierane, zwane inaczej ciastem piaskowym jest jednym z najszybszym w przygotowaniu i najłatwiejszym ciastem. Jest bardzo delikatne, lekko rozpadające się. Wypieka się z niego babki, keksy, ciasta z owocami.

Obowiązkowymi jego składnikami, oczywiście oprócz mąki, cukru i jajek, jest tłuszcz w proporcjach 2:1, czyli np. na 1/2 kg mąki przypada 1/4 kg tłuszczu oraz proszek do pieczenia i mleko lub woda.

Jak zrobić ciasto ucierane?

Do ciasta piaskowego najczęściej używa się mąki pszennej, ale aby miało bardziej piaskową konsystencję, najlepiej wymieszać ją z mąką ziemniaczaną, w proporcjach 2:1. Część mąki pszennej można także zastąpić kaszą manną lub tartą bułką, wówczas ciasto stanie się bardziej zwarte.

Jeżeli chodzi o tłuszcz, to do ciasta piaskowego możemy dodać margaryny, masła lub oleju. Można również tłuszcz stały połączyć w odpowiednich proporcjach z płynnym. Masło lub margaryna można ucierać z cukrem, wówczas tłuszcz musi być miękki, albo można rozpuścić go i dodać do masy. Taki tłuszcz można wlać od razu cały, pod warunkiem, że już wystygł. Jeżeli chcemy wlać gorący musimy to robić małymi porcjami.

Aby ciasto piaskowe się udało konieczny jest płyn. Może to być woda lub mleko. Gdy zamiast wody dodamy mleko, ciasto pozostanie dłużej świeże. Należy zwrócić szczególną uwagę na ilość wlewanego płynu. Im więcej płynu (a zwłaszcza mleka) tym większe prawdopodobieństwo pojawienie się zakalca. Aby tego uniknąć, płyn należy dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję. Ciasto nie powinno spływać z łyki, le trzymać się jej.

Ciasta piaskowe można przygotowywać ucierając je na zimno lub ciepło. Pierwszy sposób jest bardzo prosty i powszechnie stosowany, wystarczy utrzeć tłuszcz z cukrem, żółtkami, dodać suche składniki i na końcu pianę z białek. Ucierając natomiast na ciepło należy miskę umieścić na garnku z gorącą wodą i ubijać całe jajka, stopniowo dodając cukier, tłuszcz a na końcu suche składniki. Po zestawieniu z ognia masę ubija się dalej, do momentu aż przestygnie. Metoda na ciepło powoduje, że ciasto nie opada i dłużej zachowuje świeżość.

Warto również zapamiętać, że im dłużej ciasto ucieramy mikserem, tym większe prawdopodobieństwo, że nam opadnie. Owszem, ciasto piaskowe musi być dobrze wymieszane, ale róbmy to w możliwie jak najkrótszym czasie.

Ciasto ucierane standardowo pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA