POLECAMY

Jak wybierać jogurt i kefir

Podpowiemy ci na co zwracać uwagę, aby wybrać produkt o największej wartości odżywczej.
Jak wybierać jogurt i kefir fot. Fotolia

Nie jest wszystko jedno, jaki jogurt lub kefir wybierzesz. Różnią się one między sobą kalorycznością, gęstością, niektóre są z owocami, a inne naturalne. Różni producenci dodają do swoich wyrobów inne bakterie kwaszące. Niektóre z tych mikroorganizmów wywierają wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, inne mają trochę mniejsze znaczenie.

Jak wybierać najlepszy jogurt lub kefir

  • Smakowe kupuj rzadko. Oferta owocowych, a nawet czekoladowych jogurtów jest imponująca. Są też smakowe kefiry. Wszystkie są zazwyczaj smaczne, ale... niestety niewiele jest w nich naturalnych owoców czy czekolady, za to dużo cukru, sztucznych aromatów i dodatków smakowych. Lepiej więc kupić naturalny produkt i w domu dodać do niego świeże owoce.
  • Sprawdzaj kaloryczność. Część jogurtów i kefirów robiona jest z mleka o zawartości tłuszczu 3 %, ale niektóre z mleka odtłuszczonego. Na ogół producenci informują wtedy, że są to jogurty lub kefiry "light". 100 g naturalnego jogurtu dostarcza ok. 60 kcal, a "light" - ok. 40 kcal. Warto wiedzieć, że kefir naturalny jest zazwyczaj nieco mniej kaloryczny niż jogurt naturalny.
  • Gęstość nie ma znaczenia. To czy mleczny napój jest gęsty czy rzadki nie wpływa na wartość odżywczą. Płynny jogurt lub kefir powstaje wtedy, gdy mleko jest kwaszone w dużych zbiornikach, następnie mieszane i rozlewane do małych pojemników. Natomiast gęsty produkt otrzymuje się, dodając kultury bakterii do mleka wcześniej rozlanego do pojedynczych opakowań. Wybierając gęsty produkt, sprawdź tylko dla pewności skład, czy nie zastosowano sztucznych zagęstników.
  • "Bio" i zwyczajne. Umieszczony na opakowaniu jogurtu lub kefiru napis "Bio" oznacza, że znajdują się tam wyjątkowo wartościowe szczepy bakterii. Takie, które nie tylko zakwasiły mleko, poprawiły przyswajanie białka i innych składników oraz zwiększyły zawartość witamin w produkcie, ale także nie giną w naszym żołądku i przechodzą do jelit. Zasiedlają jelita i chronią je przed rozwojem bakterii chorobotwórczych. Są to tzw. bakterie probiotyczne. Badania wskazują, że zabezpieczają nas one również przed wrzodami żołądka, wzrostem cholesterolu i wieloma chorobami. Gdy na produkcie nie ma napisu "Bio", to znaczy, że użyto mniej wartościowej mikroflory.
  •  Dobrze schłodzone i świeże. Kupuj tylko te produkty, które w sklepie stoją w dobrze chłodzącej lodówce. Temperatura nie powinna przekraczać 10 st. C. Wybieraj również te jogurty i kefiry, które mają długi termin przydatności do spożycia (dwa, a najlepiej trzy tygodnie). W takich napojach jest więcej żywych bakterii i dzięki temu są wartościowsze. Jeśli termin przydatności do spożycia zbliża się do końca, bakterii jest już w takich produktach niewiele.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)