1
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Tak jest zdecydowanie lepiej. A teraz zobacz, co zrobić z plasterka szynki, polędwicy, boczku...
2
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Weź kilka plasterków polędwicy, np. cienko krojonej łososiowej, zrób z nich harmonijki i zepnij razem za pomocą wykałaczki, lub zwiąż - np. trawą cytrynową. Uzyskasz dekorację półmiska z zimnymi mięsami.
3
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Plasterki szynki składaj na pół i układaj przy krawędzi półmiska zakładając je w ten sposób. Możesz w ten sposób wyłożyć cały talerz zmieniając co kilka plasterków rodzaj wędliny.
4
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Pojedyncze plasterki wędliny składaj w ósemki i przebijaj większymi wykałaczkami.
5
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Duże plastry polędwicy zwijaj w ten sposób - to pomysł na dekorację dużego półmiska.
6
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Wyższa szkoła jazdy? Niekoniecznie. Przygotowanie róży z szynki wcale nie jest trudne! Zwijasz wkoło kilka plasterków, na dole możesz utrwalić je wykałaczką. Obok jeszcze tylko odrobina zieleni i półmisek rozkwita.
7
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Półmisek z pasztetami warto udekorować czarnymi oliwkami, śliwkami oraz zieleniną.
8
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Plasterki wędlin zwijane w ruloniki świetnie współgrają ze świeżą sałatą - najlepsza będzie karbowana lub czerwona.
9
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Jeśli zimne mięsa mają królować na przyjęciu ze szwedzkim stołem, pomyśl o patyczkach do nabierania. Dzięki temu każdy gość będzie mógł bez troszczenia się o sztućce podejść i chwycić plasterek.
10
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Zdarza się, że półmisek nie wymaga dodatkowych dekoracji w postaci sałaty czy kwiatów. Jeśli na środku ułożysz kolorowy pasztet - całość będzie prezentować się znakomicie.
11
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Do ułożonych na dużym okrągłym talerzu wędlin możesz podać przygotowane sosy. Czyste miseczki na sosy możesz ustawić w ten sposób, wśród wędlin.
12
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
Cienko krojone szynka oraz boczek świetnie nadają się do zwijania w ruloniki. Jeśli chcemy, by wędlina wystąpiła w roli smakowitej przystawki - do dekoracji wykorzystajmy owoce.
13
z
13
Jak układać wędliny na półmisku?
A na "deser" - półmisek wędlin ozdobiony winogronami.