Jak przechowywać żywność w lodówce?

Od prawidłowego ustawienia produktów w lodówce zależy ich świeżość i jakość. Przypadkowe ułożenie jedzenia może nie tylko przyspieszać jego psucie, lecz także utrudniać życie. Dlatego warto pamiętać o właściwym porządku w lodówce. Zobacz jak należy przechowywać żywność w lodówce.
/ 17.08.2011 09:41

Lodówka

Na górnej półce temperatura powinna wynosić 7 °C. To idealne miejsce na przechowywanie dżemów, przetworów, wody, czy napojów, które nie zmieszczą się w drzwiach lodówki.

Prawidłowa temperatura w lodówce powinna wynosić 4-5 °C na środkowej półce. Właśnie tam powinno się przechowywać sery, wędliny, ciastka, mleko, jogurty, twarożki (i wszelkiego rodzaju produkty mleczne). Nabiał nie może być przechowywany w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ powoduje ona wytwarzanie się bakterii gnilnych, co prowadzi do szybszego zepsucia się tych produktów. Również tutaj można ustawić domowe potrawy. Należy jednak pamiętać o tym, by garnki przykryć pokrywką lub przełożyć dania do zamykanych pojemników. Nie można wkładać do lodówki jedzenia, które jest jeszcze ciepłe, ponieważ podniesie to temperaturę w całej lodówce.

Zobacz także: Czego nie należy przechowywać w lodówce?

Dolna półka to miejsce najzimniejsze. Odpowiednia temperatura wynosi tutaj 2 °C. Dlatego na dolnej półce powinno się przechowywać mięso i ryby.

W szufladach temperatura jest najwyższa w całej lodówce – powinna wynosić 10 °C. To najlepsze miejsce na przechowywanie warzyw i owoców. Należy jednak pamiętać o tym, by nie zawijać ich szczelnie w folię. Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre warzywa, a szczególnie owoce, nie powinny być przechowywane w lodówce – tym bardziej, jeśli zależy nam na tym, by szybko dojrzały. I tak na przykład: pomidory, ogórki, cukinia, owoce egzotyczne tracą swoją wartość, kiedy nienapoczęte są przechowywane w lodówce.

Ostatnim, niezagospodarowanym jeszcze miejscem w lodówce są półki na drzwiach, przeznaczone do przechowywania produktów wymagających jedynie lekkiego schłodzenia. Tutaj najlepiej trzymać napoje, wodę, musztardę, keczup, masło i jaja (wiele lodówek jest wyposażonych w specjalne pojemniki do ich przechowywania).

Przy zagospodarowywaniu lodówki warto pamiętać o tym, by nie wkładać do niej na raz zbyt wielu produktów. Zmniejszy to efektywność jej działania, zwiększy temperaturę wewnątrz i zmniejszy cyrkulację powietrza, co spowoduje szybsze psucie się produktów.

Zobacz także: Jak umyć lodówkę?