Z myślą o Walentynkach przygotowałam muffinki dla zakochanych: czekoladowe z malinowym sercem i polewą z białej czekolady.
Przygotowuje się je szybko i prosto. Pieką się w błyskawicznym tempie, a rezultat to prawdziwie miłosne niebo w gębie. Wyobraźcie sobie połączenie lekko kakaowego ciasta z malinowym wnętrzem pokrytym kołderką z białej czekolady. Na samą myśl cieknie wam ślinka? Na co więc czekacie – upieczcie te miłosne muffinki na tegoroczne Walentynki.
Do przygotowania muffinek będziemy potrzebować:
- 130 g mąki,
- 100 g brązowego cukru trzcinowego (można użyć białego, ale ten brązowy jest bardziej aromatyczny i wspaniale komponuje się z kakao),
- 130 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- filiżanka mleka,
- 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao,
- tabliczka białej czekolady,
- dżem lub marmolada z malin.
Przygotowanie muffinek rozpoczynamy od podzielenia produktów do dwóch misek. Do pierwszej miski wsypujemy produkty suche, czyli: mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier trzcinowy,
i gorzkie kakao.
Produkty te powinny znaleźć się w dość dużej misce, bowiem później dodamy do nich pozostałe składniki.
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Wymieszane produkty odstawiamy na chwilę na bok.
Do drugiej, mniejszej miseczki wkładamy produkty mokre: 2 jajka, masło i mleko.
Miksujemy ze sobą mokre składniki.
Do miski z suchymi składnikami przelewamy zawartość miseczki ze składnikami mokrymi i miksujemy na jednolitą masę.
Masa powinna zrobić się jednolita i puszysta,
Do blaszki na muffinki wyłożonej cukierniczymi papilotkami małą łyżeczką nakładamy na dno papilotek odrobinę ciasta.
Na środek ciasta nakładamy odrobinę malinowej konfitury.
Konfiturę najlepiej nakładać małą łyżeczką do herbaty, aby wygodniej dozowało nam się małe porcje.
Ciasto z konfiturą w środku przykrywamy drugą częścią masy ciasta i w ten sposób przygotowaną blaszkę z muffinkami wkładamy do piekarnika. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze około 180°.
Podczas gdy muffinki się pieką możemy przygotować polewę z białej czekolady. W tym celu kawałki czekolady stapiamy z odrobiną masła w garnuszku, na małym ogniu, cały czas mieszając.
Gdy muffinki się upieką należy je odrobinę ostudzić, a następnie polać polewą z białej czekolady.
Polewa z białej czekolady szybko zastyga – nasze muffinki są gotowe do spożycia.
Życzę Wam smacznego i udanych Walentynek!