Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

Nie dość, że to tiramisu robi się bardzo szybko, to jest także lżejsze od klasycznego wariantu tego deseru. Nie zawiera alkoholu, ani kawy, więc mogą jeść go także dzieci.
/ 17.11.2009 07:32

Nie dość, że to tiramisu robi się bardzo szybko, to jest także lżejsze od klasycznego wariantu tego deseru. Nie zawiera alkoholu, ani kawy, więc mogą jeść go także dzieci.

Przygotowując je, należy tylko pamiętać o wyborze najlepszej jakości i świeżości jajek, a przed użyciem dokładnie je umyć.
Deser ten to po prostu niebo w gębie!

Składniki na 8 porcji deseru:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 6 jajek,
  •  10 ciasteczek „Amaretti”,
  • 7 ciasteczek „Digestive”,
  • szklanka cukru (można użyć też cukru pudru),
  • posypka orzechowa,
  • odrobina kakao.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

Wykonanie:
Rozbijamy jajka wlewając żółtka do mniejszej miski, a białka do większej.
Żółtka miksujemy z cukrem.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

Miksujemy je, aż do chwili gdy krem nabierze jasnożółtego koloru i zgęstnieje.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

Jajka należy ubić na sztywną pianę.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

Do miski z pianą z białek przelewamy masę z żółtek i cukru.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

Dodajemy także serek mascarpone.
Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

Miksujemy wszystko razem.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

W małej miseczce rozkruszamy ciasteczka „Amaretti” i „Degistive” i mieszamy je ze sobą.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

Na dno szklanki lub pucharka sypiemy łyżkę rozkruszonych ciasteczek.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu
Pokrywamy je warstwą kremu tiramisu, a na nią sypiemy kolejną warstwę ciasteczek i posypki orzechowej.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu

W ten sposób nakładamy warstwy kremu, ciasteczek i orzechowej posypki, aż do końca szklanki. Na wierzchu dekorujemy orzechową posypką i kakaem. Przed podaniem deser wstawiamy na pół godziny do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.

Gotuj z We-Dwoje: Błyskawiczne Tiramisu
 

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA