Nie dość, że to tiramisu robi się bardzo szybko, to jest także lżejsze od klasycznego wariantu tego deseru. Nie zawiera alkoholu, ani kawy, więc mogą jeść go także dzieci.
Przygotowując je, należy tylko pamiętać o wyborze najlepszej jakości i świeżości jajek, a przed użyciem dokładnie je umyć.
Deser ten to po prostu niebo w gębie!
Składniki na 8 porcji deseru:
- 500 g serka mascarpone,
- 6 jajek,
- 10 ciasteczek „Amaretti”,
- 7 ciasteczek „Digestive”,
- szklanka cukru (można użyć też cukru pudru),
- posypka orzechowa,
- odrobina kakao.
Wykonanie:
Rozbijamy jajka wlewając żółtka do mniejszej miski, a białka do większej.
Żółtka miksujemy z cukrem.
Miksujemy je, aż do chwili gdy krem nabierze jasnożółtego koloru i zgęstnieje.
W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
Jajka należy ubić na sztywną pianę.
Do miski z pianą z białek przelewamy masę z żółtek i cukru.
Dodajemy także serek mascarpone.
Miksujemy wszystko razem.
W małej miseczce rozkruszamy ciasteczka „Amaretti” i „Degistive” i mieszamy je ze sobą.
Na dno szklanki lub pucharka sypiemy łyżkę rozkruszonych ciasteczek.
Pokrywamy je warstwą kremu tiramisu, a na nią sypiemy kolejną warstwę ciasteczek i posypki orzechowej.
W ten sposób nakładamy warstwy kremu, ciasteczek i orzechowej posypki, aż do końca szklanki. Na wierzchu dekorujemy orzechową posypką i kakaem. Przed podaniem deser wstawiamy na pół godziny do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.