Babka to klasyczne, polskie ciasto wielkanocne. Na Wielkanoc nie może jej zabraknąć w żadnym z domów. A co powiecie na połączenie dwóch wielkanocnych zwyczajów w jednym i upieczenie babki, która wyglądem będzie przypominać kolorową pisankę?
Wystarczy do ciasta na babkę dodać różnokolorowe barwniki spożywcze, aby otrzymać wielkanocną babkę – pisankę we wszystkich kolorach tęczy!
Składniki:
- 3 jajka,
- rozpuszczona kostka masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy,
- różnokolorowe barwniki spożywcze w płynie lub w proszku (jeśli będziecie używać barwników w proszku zmniejszcie trochę ilość mąki w przepisie),
- cukier puder.
Do miski wbijamy trzy jajka i po trochę dodajemy szklankę cukru.
Miksujemy jajka z cukrem na puszysto.
Do otrzymanej masy wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i esencją waniliową w proszku, miksujemy.
Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło.
Nasza masa jest gotowa.
Masę dzielimy na 4 części przelewając do czterech różnych miseczek. Każdą część kolorujemy innym kolorem. Zamiast barwników spożywczych do zabarwienia ciasta można użyć na przykład soku z buraczków czy wiśni, soku z jagód, kakao itp.
Ja zabarwiłam ciasto w kolorach: czerwonym, fioletowym, zielonym i żółtym.
Teraz przelewamy ciasto do foremki. Należy osobną łyżeczką do każdego z kolorów ciasta przelać ciasto w dwóch przeciwległych punktach foremki na babkę. Kolejny kolor nakładamy zawsze lejąc go na środek koloru pod nim.
Powoli nasza foremka zaczyna zapełniać się kolorowym ciastem…
Ciasto z dwóch stron zbliża się do siebie i w końcu łączy się ze sobą.
Tak wygląda foremka po całkowitym wypełnieniu jej ciastem:
Ciasto pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do około 180°. Po upieczeniu nasza babka - pisanka wygląda następująco:
Możemy pozostawić ją tak jak jest, ale ja dodałam jej jeszcze trochę żywych kolorków dekorując lukrem z cukru pudru i barwników spożywczych w płynie.
Oto nasza babka – pisanka w pełnej krasie:
A tak wygląda po przekrojeniu:
Życzę Wam smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych!