Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską

Lubisz gotować, a przy okazji pooglądać jak to robią inni? Lubisz dokładnie wiedzieć i widzieć co, kiedy, ile i jak robi się przygotowując różnorodne potrawy, a suche przepisy raczej nie wzbudzą w tobie kulinarnej weny? Oto coś specjalnie dla ciebie – rozpoczynamy cykl kulinarnych lekcji krok po kroku obficie zilustrowany zdjęciami.
/ 06.10.2009 07:50

Lubisz gotować, a przy okazji pooglądać jak to robią inni? Lubisz dokładnie wiedzieć i widzieć co, kiedy, ile i jak robi się przygotowując różnorodne potrawy, a suche przepisy raczej nie wzbudzą w tobie kulinarnej weny? Oto coś specjalnie dla ciebie – rozpoczynamy cykl kulinarnych lekcji krok po kroku obficie zilustrowany zdjęciami.

 Mamy nadzieję, że zaspokoi on twój apetyt na kulinarne eksperymenty. Najpierw nakarmisz oczy, oglądając zdjęcia przygotowywania różnego rodzaju dań, a później sama wkroczysz do akcji w swojej kuchni. Z naszym fotograficznym przewodnikiem będzie to proste niczym przysłowiowa bułka z masłem.
Serdecznie zapraszamy.

Ragù z kiełbaską
Dzisiaj przygotujemy szybki, sycący, a zarazem zdrowy obiad rodem ze słonecznej Italii. Sprawdzi się w chłodniejsze jesienne dni.
Sos do makaronu na bazie surowej kiełbasy (typu metka) ze świeżymi warzywami, wśród których nie może zabraknąć czosnku i cebuli – naturalnych sprzymierzeńców w walce przeciw jesiennym katarkom. Jednak bez obawy – podczas długiego procesu gotowania, ostry smak czosnku i cebuli stanie się prawie niewyczuwalny.

Oto potrzebne produkty do wykonania tego dania:

  • 500 g surowej kiełbasy typu metka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchew,
  • seler,
  • pomidor,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • oliwa z oliwek,
  • woda.

Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską

Warzywa myjemy, obieramy. Szatkujemy cebulę i czosnek, a następnie rumienimy je na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Mieszamy drewnianą łyżką, zmniejszamy ogień, tak, aby warzywa zmiękły powoli się gotując.

Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską


Kroimy w drobniutką kosteczkę marchewkę i seler, wrzucamy na patelnię i w tym momencie dodajemy odrobinę wody i solimy, a następnie mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy warzywa przez 10 minut.

Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską

W międzyczasie parzymy wrzątkiem pomidora, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy go do duszących się warzyw, w razie potrzeby dodajemy trochę wody i pozostawiamy warzywa na dalsze 15 minut, aby dokładnie się rozgotowały.

Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską

Gdy warzywa będą już bardzo miękkie, a pomidor przemieni się całkowicie w sos i rozleci się wśród innych warzyw możemy dodać do sosu surową kiełbaskę, dokładnie rozdrabniając ją wśród warzyw drewnianą łyżką. Sos gotujemy przez dalsze 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby możemy dodać wody, ale gdy sos będzie gotował się na małym ogniu z reguły ta czynność nie jest potrzebna. Pod koniec gotowania, gdy sos stanie się jednolity dodajemy pieprz.

Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską

W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron. Gdy będzie wrzeć solimy ja solą gruboziarnistą i wrzucamy makaron. Ja ugotowałam makaron o wdzięcznej nazwie „candelle” - świeczki, są to długie i grube rurki. Ale można wybrać też np. penne, rurki, spaghetti itp. Gdy makaron ugotuje się odcedzamy go i mieszamy z łyżką otrzymanego sosu. Następnie nakładamy go na talerz i na wierzch kładziemy sos, a na koniec posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!

Gotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaskąGotuj z We-Dwoje – Ragù z kiełbaską

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA