Gofry na słodko i pikantnie

Jeżeli uwielbiacie gofry, nie musicie już czekać do lata, aby skosztować ich w nadmorskich miejscowościach, możecie je przyrządzić sami w domu. Są równie pyszne i chrupiące. Poniżej znajdziecie przepisy na słodkie gofry z bitą śmietaną i owocami, a także gofry w wersji pikantnej a'la tosty z żółtym serem i pieczarkami oraz gofry gyros z sosem tzatziki.

Jeżeli uwielbiacie gofry, nie musicie już czekać do lata, aby skosztować ich w nadmorskich miejscowościach, możecie je przyrządzić sami w domu. Są równie pyszne i chrupiące.

Oczywiście do wypieku domowych gofrów potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami gofrownicy, to jak najszybciej zabierajcie się do pieczenia. Jesteśmy pewni, że nasze gofry zachwycą każdego. Zwłaszcza, że proponujemy przyrządzić je w dwóch wersjach - słodkiej i pikantnej. Te pierwsze z pewnością zachwycą panie, drugie z kolei zasmakują panom.

Gofry na słodko i pikantnie Gofry na słodko i pikantnieGofry na słodko i pikantnie

Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na gofry. Ale uwaga, w wersji pikantnej cukier eliminujemy.

Składniki na około 20 dużych gofrów:

  • 3,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 15 dkg masła
  • 3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Gofry na słodko i pikantnie

Sposób przygotowania:

Ubić jajka z cukrem, następnie dodać mleko oraz mąkę, miksować do momentu uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.

A poniżej znajdziecie przepisy na słodkie gofry z bitą śmietaną i owocami, a także gofry w wersji pikantnej a'la tosty z żółtym serem i pieczarkami oraz gofry gyros z sosem tzatziki.

 

Gofry gyros z sosem tzatziki

Składniki:

  • gofry
  • 2 piersi z kurczaka
  • duża papryka, np. czerwona
  • czerwona cebula
  • żółty ser starty na tarce
  • przyprawa do gyrosa
  • oliwa z oliwek
  • serek homogenizowany naturalny
  • ogórek zielony
  • przyprawa tzatziki

Gofry na słodko i pikantnie

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos tzatziki. Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić, a następnie odcisnąć z niego wodę. Wymieszać z serkiem i przyprawą, schłodzić.

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z dodatkiem przyprawy gyros. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kurczaka, wszystko razem podsmażamy. Paprykę kroimy w słupki, dorzucamy do kurczaka. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, zdejmujemy z ognia.

Gofry na słodko i pikantnieGofry na słodko i pikantnieGofry na słodko i pikantnie

Na upieczonego gofra wkładamy mięso z warzywami, posypujemy żółtym serem, przykrywamy drugim gofrem i wkładamy ponownie do gofrownicy, aby całość zapiec.

Gofry na słodko i pikantnieGofry na słodko i pikantnie

Po chwili wyjmujemy gofra i przyozdabiamy kleksem sosu tzatziki.

Gofry na słodko i pikantnie

 

Gofry a'la tosty

Składniki:

  • gofry
  • 30 dag sera żółtego
  • 1/2 kg pieczarek
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa

Gofry na słodko i pikantnie

Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Gdy woda wyparuje dodajemy cebulę i chwilę razem podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na upieczonego gofra wkładamy pieczarki, posypujemy dużą ilością żółtego sera, przykrywamy drugim gofrem i wkładamy ponownie do gofrownicy, aby całość zapiec.

Gofry na słodko i pikantnieGofry na słodko i pikantnie

Po chwili wyjmujemy gofra i przyozdabiamy ketchupem.

Gofry na słodko i pikantnie

 

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

  • gofry
  • bita śmietana
  • dowolne owoce, u nas borówki i brzoskwinie

Gofry na słodko i pikantnie

Sposób przygotowania:

Na upieczone gofry nakładamy bitą śmietanę, przyozdabiamy owocami.

Gofry na słodko i pikantnie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Mmmniam! Palce lizać!