Focaccia z czosnkiem, solą i rozmarynem

Focaccia z czosnkiem, solą i rozmarynem to włoski przysmak, w którego smaku i aromacie bardzo łatwo się zakochać. Focaccię można zjeść jako samodzielną przekąskę lub podać z wędliną, we Włoszech jest to przede wszystkim mortadela czy prosciutto crudo.
/ 17.08.2010 08:59

Focaccia z czosnkiem, solą i rozmarynem to włoski przysmak, w którego smaku i aromacie bardzo łatwo się zakochać. Focaccię można zjeść jako samodzielną przekąskę lub podać z wędliną, we Włoszech jest to przede wszystkim mortadela czy prosciutto crudo.

Do wykonania naszej aromatycznej focacci będziemy potrzebować:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • gałązki rozmarynu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki ciepłej wody x 2,
  • 300 g mąki,
  • sól


Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru, żeby lepiej rosły, zalewamy ciepłą wodą (około pół szklanki).
 


Mieszamy drożdże z pozostałymi składnikami na gładko, odstawiamy na bok.
 


W międzyczasie siekamy na drobno czosnek.
 


Do rozczynu z drożdży wsypujemy mąkę.
 


Szczyptę soli.
 


Pół szklanki oliwy z oliwek.
 


I zagniatamy ciasto.
 


Blaszkę na pizzę wykładamy papierem do pieczenia.
 


I wykładamy na nie ciasto ugniatając naoliwionymi rękami na całej powierzchni. Opuszkami palców robimy w cieście zagłębienia.
 


Na ciasto wysypujemy posiekany czosnek i listki rozmarynu, na koniec oprószamy solą (najlepiej gruboziarnistą).
 


Ciasto wkładamy do piekarnika na początku nagrzanego jedynie do temperatury 50 ° - w ten sposób ciasto lekko urośnie. W tej temperaturze pozostawiamy ciasto na jakieś 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 ° i pieczemy focaccię, aż się ładnie przyrumieni.
 


Focaccię kroimy na kawałki, podajemy.
 

Redakcja poleca

REKLAMA