Krwawa Mary to jeden z najbardziej znanych drinków na świecie. W jego skład wchodzi wódka, sok pomidorowy, przyprawy, sos Worcester i Tabasco. Całość przyprawia się solą, pieprzem, sokiem cytrynowym, a następnie dekoruje selerem naciowym czy plasterkiem cytryny.
Pochodzenie tego drinku nie jest do końca znane. Aż dwie osoby twierdzą, że to one są jego kreatorami. Pierwszą z nich jest Fernand Petit, który twierdzi, że to on go stworzył podczas pracy w barze Harris w Paryżu – bardzo znanym lokalu w latach dwudziestych.
Drugą osobą natomiast jest niejaki George Jessel, którego to nazwisko cytuje się jako ojca tego drinka w magazynie „His New York” z 1939 roku.
Jak było naprawdę chyba już nigdy się nie dowiemy, nie zmienia to jednak faktu, że Krwawa Mary zasługuje na bycie skosztowaną przez każdego chociaż raz w życiu.
Składniki:
- 30 ml wódki,
- 1 szklanka soku pomidorowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka Tabasco,
- ½ łyżeczki sosu Worchester,
- ½ łyżeczki startego świeżego chrzanu,
- odrobina świeżego soku z cytryny,
- kawałeczki selera naciowego i/lub marchewki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do shakera i mieszamy. Drink jest gotowy do spożycia. Przelewamy go do wysokiej szklanki i dekorujemy gałązką selera naciowego, plasterkiem cytryny lub limonki itp.