Dan Cake - Chleb Tostowy Trzy Ziarna

Dan Cake - Chleb Tostowy Trzy Ziarna fot. serwis prasowy
Firma Dan Cake – jako jedyny tak duży zakład - wypuściła na polski rynek, Chleb Tostowy na naturalnym zakwasie chlebowym
/ 16.06.2011 07:19
Dan Cake - Chleb Tostowy Trzy Ziarna fot. serwis prasowy
Pieczywo tostowe jest pyszne, puszyste i idealnie nadaje się na przyjęcia, wycieczki czy grilla. Teraz okazuje się jeszcze, że Chleb Tostowy to również pieczywo przygotowywane na bazie zdrowej, tradycyjnej receptury.

Naturalny  od samego początku
By chleb pachniał i smakował tak, jak ten z domowego pieca u naszych babć potrzeba, przede wszystkim, czasu do stworzenia idealnego aromatycznego zaczynu. To bowiem on, czyli zakwas chlebowy, jest składnikiem, w oparciu o który wypiekane jest wyłącznie świeże tradycyjne pieczywo. Jest to zakwas przygotowywany z dojrzewającej mieszanki mąki żytniej i wody, w której namnażają się bakterie kwasu mlekowego. Ten proces fermentacji, to nic innego jak produkcja naturalnych kultur drożdży, które nadają potem pieczywu wyjątkowego smaku i aromatu.

Trudne zwroty, o dużym znaczeniu
Chcąc zachować świeżość i aromat pieczywa, Chleby Tostowe Dan Cake natychmiast po upieczeniu są pakowane w szczelną folię. Kolejnym etapem jest proces pasteryzacji. – Dla wielu to słowo jest niezrozumiałe i niesie w sobie wiele negatywnych skojarzeń – zupełnie niesłusznie – tłumaczy Marzena Rogowska, szef marketingu firmy Dan Cake. – Pasteryzacja to utrwalanie termiczne, co w przypadku naszego pieczywa oznacza po prostu podgrzewanie szczelnie zapakowanego chleba w temperaturze 105 stopni Celsjusza. Samo pieczywo zostaje w ten sposób rozgrzane do 70 stopni, dzięki czemu nasze chleby pozostają świeże i aromatyczne bez użycia jakichkolwiek sztucznych konserwantów.

Z pojęciem pasteryzacji wiąże się również termin przedłużonej trwałości. Opakowane w folię pieczywo Dan Cake zachowuje świeżość przez 28 dni od daty produkcji. -  Na tyle pozwala właśnie proces pasteryzacji – wyjaśnia Marzena Rogowska. – Należy jednak pamiętać, że nasze chleby tostowe wypiekane są tak, jak tradycyjne pieczywo, dlatego po otwarciu powinny zostać zjedzone w ciągu 48 godzin.

Do produkcji zbożowego pieczywa Dan Cake używane są naturalne tłuszcze roślinne: -  Nasze chleby wypiekane są na bazie oleju rzepakowego, którego smak doskonale komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem, takim jak Chleb Tostowy Trzy Ziarna – dodaje Marzena Rogowska.

Nie tylko do tostera
Chleb Tostowy to zwykle doskonały sposób na szybka i smaczną przekąskę na ciepło. Tostery, opiekacze i piekarnik, to jednak nie jedyne przeznaczenie pieczywa Dan Cake.    Wiosną i latem chleby tostowe doskonale nadają się również na ogniska i grille. Tosty Dan Cake „szybko rumienieją” i robią się smakowicie chrupiące.

Pieczywo tostowe jest jednak wyśmienite nie tylko w wersji „na ciepło”. Aromat tradycyjnego pieczywa sprawia, że Chleb Tostowy Trzy Ziarna kusi, by zamiast wrzucać go do tostera, przygotować pyszne sezonowe kanapki z twarożkiem i całą masą świeżych warzyw. W kompozycji z pełnoziarnistym chlebem, będącym naturalną mieszanką ziaren żyta, sezamu i siemienia lnianego, warzywne kanapki nabierają jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku, a nasze codzienne posiłki jeszcze bardziej… wychodzą na zdrowie!

Cena sugerowana:  2,80
Waga: 500 gram
Dostępność: sieci Kaufland, Real, Makro

Redakcja poleca

REKLAMA