Czy wiesz jak zrobić gulasz wieprzowy?

Składniki: wieprzowina, mąka, smalec, mielona papryka, sól, mielony pieprz, koncentrat pomidorowy
/ 14.08.2010 20:27

Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić obtoczyć w mące. Smalec silnie rozgrzać na patelni i obsmażyć w nim mięso na rumiano ze wszystkich stron. Ilość smalcu można zmniejszyć, jeżeli mięso jest tłuste. Mięso włożyć do rondla, na pozostałym tłuszczu zasmażyć paprykę w proszku, po czym przełożyć ją wraz z tłuszczem do rondla z mięsem. Patelnię opłukać wodą (pół szklanki) i wlać ją do rondla z mięsem, dodać sól, rondel przykryć i dusić mięso, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę.

Do prawie miękkiego mięsa dodać liść laurowy. Gotową potrawę przyprawić pieprzem do smaku. Do gulaszu można dodać 5 dkg koncentratu pomidorowego, który należy uprzednio zasmażyć w tłuszczu i rozrzedzić zimną wodą lub wywarem pozostałym z gotowania innej potrawy. W sezonie świeżych, tanich pomidorów dodaje się je zamiast koncentratu po uprzednim uduszeniu i przetarciu przez sito. Gulasz podaje się z ziemniakami, kaszą, makaronem lub z kładzionymi kluskami oraz z surówką z warzyw.

Gulasz z wołowiny, cielęciny, baraniny, koniny i z dziczyzn; przygotowuje się w analogiczny sposób jak gulasz z wieprzowiny Zależnie od rodzaju mięsa, stosuje się odpowiednie przyprawy np. do cielęciny i baraniny można dodać 1-2 ząbki czosnku do wołowiny i koniny - angielskie ziele; do dziczyzny - angielskie ziele i jałowiec. Przez dodanie w czasie duszenia mięsa pokrajanych warzyw można otrzymać różne warianty gulaszu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)