Czy wiesz jak oczyścić rybę z łusek?

Masz problemy z oczyszczeniem i przygotowaniem ryby? Nie martw się, to nie jest takie trudne. Oto sprawdzone sposoby!
/ 20.05.2010 11:19

Bez względu na to, czy ryba ma być usmażona, gotowana czy duszona, najpierw trzeba ją oskrobać. W tym celu rybę włóż na chwilę do gorącej wody, a następnie schłodź zimną. Łuskę musisz skrobać grzbietem noża w kierunku od ogona do głowy.

Chcąc wypatroszyć rybę, ostrym nożem rozetnij brzuch ryby od ogona do głowy. Usuń wszystkie wnętrzności. Opłucz dokładnie jamę brzuszną zimną wodą.

Oczyść rybę pod bieżącą zimną wodą. Później natrzyj ją sokiem z cytryny (ewentualnie octem) i posól.

Jeszcze jedna przydatna wskazówka – jeśli posypiesz solą stół albo blat, na którym przyrządzasz rybę, nie będzie ona się ślizgać, przez co czynności związane z jej oczyszczeniem będą znacznie łatwiejsze. Powodzenia!

Redakcja poleca

REKLAMA