Czy wiesz jak gotować według chińskiej zasady 5 przemian?

Gotowanie wg 5 przemian jest ściśle powiązane z tradycyjną medycyną chińską. Aby nasz organizm dobrze funkcjonował musi być w nim równowaga. Przygotowane w ten sposób pokarmy są zrównoważone, a do tego smaczne.
/ 17.06.2010 07:52

Każdy proces przyrządzania potraw opiera się w oparciu obiegu pięć żywiołów (przemian) - drzewo, ogień, ziemia, metal, woda. Do każdego żywiołu przypisać można: smak, kolor, porę roku i narząd. W przyrządzaniu potraw istotna jest właśnie poniższa kolejność:drzewo - smak kwaśny,ogień - gorzki,ziemia - słodki,metal - pikantny,woda- słony. Najważniejsze jest to na jakim smakiem wykończymy potrawę. Wykończenie potrawy kurkumą, która jest w żywiole Ognia, wzmacnia nasze płuca. W trakcie gotowania możemy robić nieskończoną ilość obiegów oraz rozpoczynać i wykańczać na jakim chcemy żywiole.

Najlepiej pokazać te zasady gotowania na konkretnym przykładzie, chociażby przygotowanie rosołu z kurczaka, zaczynamy: zimna woda (W - słony smak),wrzucamy kurczaka (D - smak kwaśny), szczypta papryki, kurkumy, pieprzu (O - gorzki), marchew, seler (Z- słodki), odrobina kardamonu, ziele angielskie (M - ostry), sól (W - słony smak) i znów coś z drzewa na przykład pietruszka, coś z Ognia kurkuma, Ziemi - odrobina miodu itd.

Inny przykład - zaparzenie smacznej kawy sypanej. Zaczynamy: kawę zalewamy wrzątkiem (O - smak gorzki), dodajemy miód, mleko, cynamon (Z- smak słodki), szczypta kardamonu (M- smak ostry), kilka kropel zimnej wody (W - smak słony). W taki sposób przyrządzona kawa jest energetyczna i zrównoważona.

W trakcie przyrządzania potraw można robić kilka obiegów żywiołów. Ważne są proporcje (niewielkie) oraz po każdym wrzuceniu składnika potrawy z jakiegoś Żywiołu - 2 minuty mieszamy. Warto w trakcie gotowania zaopatrzyć się w odpowiednie tabele produktowe.

Redakcja poleca

REKLAMA